O nouă înșelătorie se răspândește rapid pe internet. Cum se pot apăra cetățenii, potrivit experților

11 ian. 2022
657 Afișari
O nouă înșelătorie se răspândește rapid pe internet. Cum se pot apăra cetățenii, potrivit experților
O nouă înșelătorie se răspândește rapid pe internet. Cum se pot apăra cetățenii, potrivit experților

Există o multitudine de metode prin care atacatorii online încearcă să obțină acces la dispozitivele și datele victimelor. De data aceasta ei pretind că dețin deja acces la conturi sau la fotografii ale celor pe care doresc să îi păcălească. Este important să aveți mare grijă la mailurile primite.

Atacatorii digitali au creat o nouă înșelătorie care se răspândește în mod rapid în mediul online. Hackerii susțin că au acces la poze compromițătoare sau la conturile victimelor pentru a obține bani de la aceștia.

O nouă înșelătorie se răspândește rapid pe internet

Încă din luna iulie a anului trecut, hackerii au început să contacteze un număr mare de posibilele victime, în speranța că persoanele mai naive sau mai nepricepute le vor cădea în plasă.

Potrivit Bitdefender, atacatorii se folosesc de mailuri ce sunt făcute să pară răspunsuri trimise în mod automat la corespondențe ce au fost inițiate de posibilele victime. Aceștia speră că mailurile respective vor reușii să păcălească filtrele de spam și că vor ajunge în căsuța inbox a utilizatorilor. Hackeri se folosesc de pretextul că ar fi cumpărat anumite date de securitate ale celor vizați și că ar avea acces la conturile lor.

Cum se pot apăra cetățenii

Românii sunt sfătuiți de către experți să rămână calmi dacă primesc astfel de mesaje. Chiar dacă în mesajul primit este specificată o parolă avută anterior asta nu înseamnă că atacatorii au acces la parolele actuale. Este posibil ca aceștia să fi obținut datele pe care vi-le comunică dintr-o breșă de securitate a unui furnizor la care ați avut cont.

Dacă hackerii vă spun că dispozitivele dumneavoastră sunt compromise, este importat să va amintiți că într-o asemenea situație aceștia nu ar avea nevoie de ajutor pentru a sustrage sume de bani din conturi. Astfel că este foarte posibil ca genul acesta de mesaje să fie trimise pentru a intimida și a vă convinge să le trimiteți sume de bani.

Măsuri de protecție pe care le putem lua:

  • Actualizarea parolelor folosite la intervale regulate.
  • Nu folosiți aceeași parolă pentru toate conturile.
  • Nu răspundeți mesajelor prin care sunteți amenințați, în special celor ce vă solicită plăți.
  • Raportați aceste mesaje către autorități.
  • Folosiți o soluție de securitate pe dispozitivele dumneavoastră. Aceasta va depista mesajele suspecte și nesigure și le va redirecționa către secțiunea spam.
  • Activați autentificare în doi pași. Astfel o să aveți un strat suplimentar de protecție împotriva celor ce doresc să va spargă conturile.
Cookies