O nouă galerie a fost deschisă în București FOTO

de:
20 mai 2016
3 Afișari
O nouă galerie a fost deschisă în București FOTO

Un nou spațiu expozițional al Capitalei, Galeriile Carol, a fost inaugurat vineri seară cu expoziția de grup „Retragerea. De la Observație spre Fantezie”, reunind nume reprezentative ale artei contemporane autohtone.

„Avem mai multe nume de artiști, începând cu Corneliu Brudașcu, un nume mare în arta românească de la Cluj, Ion Grigorescu și Mihai Sârbulescu, ambii din Grupul Prolog, dar și artiști tineri din București. Am compus expoziția astfel încât să găsim o cale de comunicare între artiștii din diverse generații, între cei de o anumită vârstă și valoare și cei aflați la început de drum”, a declarat, pentru AGERPRES.ro, unul dintre fondatorii galeriei, artistul vizual Bogdan Mihai Radu.

El a precizat că nu toți pictorii care au lucrări în această primă expoziție aparțin grupului de artiști ai galeriei, ca de exemplu Ion Grigorescu și Corneliu Brudașcu, ale căror lucrări sunt doar în custodie.

În programul galeriei, situată pe Bulevardul Carol la numărul 59, figurează promovarea artiștilor contemporani, participarea la târguri de artă din țară și din străinătate, a mai precizat Bogdan Mihai Radu.

Mai multe imagini cu galeria, pe pagina de Facebook

Expoziția, care prezintă lucrări semnate de Corneliu Brudașcu, Vadim Crețu, Iulia Deme, Adrian Dică, Ion Grigorescu, Liviu Mihai, Bogdan Mihai Radu, Ervant Nicogosian, Mihai Sârbulescu, Rene Răileanu, Mirela Ungureanu, Bogdan Vlăduță, va fi deschisă publicului începând de luni, 23 mai.

Potrivit organizatorilor, „în zona artelor vizuale autohtone unde spre deosebire de școlile occidentale mediile tradiționale sunt în continuare cele uzitate exhaustiv în domeniul educației artistice, se observă în ultimii ani o reașezare și re-focusare către arta figurativă, fiind postulat de către critica de artă un nou figurativism atașat noului context socio-politic”.

„Orientarea în această zonă începută în jurul anului 2000, atunci cu o tendință complet asumată în interiorul societății de consum emergente, capătă în anii recenți o recalibrare în zona subiectivului extras ca impresie asupra cotidianului. (…) De la enclavele spiritualiste specifice anilor ’80, la privirile subiectiv-critice asupra noii societăți capitaliste, expoziția de față își propune să documenteze și să ilustreze cât mai bine tiparul retragerii dinspre observație spre fantezie”, mai precizează organizatorii.

La vernisaj au fost prezenți consilierii de stat Nicoleta Nicolae-Ioana și Diana Păun, actrița Rodica Popescu Bitănescu, maestrul Ștefan Câlția, numeroși alți artiști, critici de artă, oameni de cultură.

Cookies