O nouă înșelătorie cu mașini second-hand. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

de:
18 iul. 2015
0 Afișari
O nouă înșelătorie cu mașini second-hand. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI

O nouă metodă de a stoarce bani de la români a atras atenția protecției consumatorului, după ce au fost depuse deja zeci de plângeri. 

Un bărbat din Brașov a rămas fără 1.000 de euro după ce a fost păcălit. El a găsit pe un site de anunţuri o ofertă foarte bună.

„O maşină în valoare de 2.000-2.500 de euro, la un preţ mult mai avantajos, era mai ieftină cu vreo 400-500 de euro şi arăta foarte bine în poze. Contactul nu este decât pentru mail”, povestește bărbatul păgubit, citat de Digi24.ro. 

Atras de ofertă, bărbatul nu s-a mai gândit la preţul suspect de mic şi la misterul din jurul proprietarului. I-a scris acestuia şi a aflat că cel care vinde maşina este plecat din ţară şi nu vrea să revină decât dacă îi demonstrează că are măcar jumătate din suma cerută. Proprietarul l-a învăţat să îşi trimită singur bani, printr-o firmă de transfer electronic.

„Eu mi-am trimis mie, de pe numele meu pe numele meu. De două ori am întrebat-o pe fata de la ghişeu cine poate sa ridice aceşti bani. Mi-a spus că nimeni nu poate, decât eu în persoană, cu buletinul meu”, povestește bărbatul.

El a făcut apoi un şir de greşeli. A trimis pe adresa de e-mail a proprietarului copie după chitanţa care demonstra că transferase 1.100 de euro şi a lăsat banii în cont. S-a îngrijorat abia după o săptămână, când nu a mai primit niciun răspuns. S-a dus să îşi recupereze banii şi a înţeles că a fost păcălit.

„Mi-au spus foarte senini ca „banii au fost ridicaţi de dumneavoastră””, povestește păgubitul.

S-a dus imediat la Poliţie să facă reclamaţie, dar a aflat că ofiţerii nu îl pot ajuta. Singur a oferit unui necunoscut codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate. Exact datele de care un escroc are nevoie.

„Probabil că se folosesc inclusiv documente de identitate false, din informaţiile de până în momentul de faţă. Este o metodă nouă şi ingenioasă”, spune Sorin Susanu, comisar șef la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Brașov.

Autorităţile spun că este foarte greu ca asemenea escroci să fie prinşi. Firmele de transfer de bani nu pot decât să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrările camerelor de supraveghere. Cel mai sigur este să nu oferim niciodată datele personale unor necunoscuţi, oricât de tentante ar fi promisiunile lor.

Cookies