Ministerul Culturii ameninţă că dă Primăria Bucureştiului în judecată, pentru bulevardul Uranus

de:
14 dec. 2010
2 Afișari
Ministerul Culturii ameninţă că dă Primăria Bucureştiului în judecată, pentru bulevardul Uranus

Începerea lucrărilor de demolare la clădirea situată în strada Berzei nr. 32 este iminentă, avertizează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, asta deşi pentru culcarea ei la pământ este nevoie de avizul Ministerului Culturii, care nu a fost emis. Avizul de la Direcţia pentru Cultură Bucureşti, structură a Ministerului Culturii, este necesar deoarece clădirea face parte din zona construită protejată nr. 23 Știrbei Vodă.

Astfel, situaţia petrecută în week-end, o casă construită la sfârşitul secolului XIX şi Hotelul Marna au fost demolate fără ca municipalitatea să deţină avizele necesare de la Ministerul Culturii, s-ar putea repeta.

”Având în vedere că zona respectivă este o zonă protejată din punct de vedere urbanistic, considerăm că era normal ca Primăria Generală să solicite Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti sau Ministerului un aviz pentru demolare. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a primit o astfel de solicitare şi, prin urmare, nu a fost emis nici un aviz pentru demolare”, a precizat, luni, Ministrul Culturii, printr-un comunicat. În aceste condiţii, demolarea celor două clădiri a fost ilegală, iar ministrul Kelemen Hunor a declarat că Ministerul Culturii ia în calcul să ceară socoteală Primăriei Generale în instanţă.

Mai mult, există chiar o dublă ilegalitate, susţine Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Pentru realizarea viitorului Bulevard Uranus, Hotelul Marna, odată monument istoric de categoria B, a fost declasat.

În timp ce Radu Enache, consilier pe probleme de mass-media la Ministerul Culturii, a declarat pentru B365.ro că Hotelul Marna nu avea valoare istorică sau arhitectonică în sine, ci prin faptul că acolo a avut sediul ziarul ”Timpul”, la care a lucrat Mihai Eminescu, Nicuşor Dan atrage atenţia că Marna era unul dintre singurele patru hoteluri din Bucureşti construite în stil Art Deco.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a contestat în instanţă modul în care a fost făcută declasarea şi, potrivit lui Nicuşor Dan, în urma acestei contestări Hotelul Marna ar fi trebuit să-şi păstreze statutul de monument istoric până la finalizarea procesului. Nu s-a întâmplat acest lucru, municipalitatea alegând să înceapă demolarea clădirii sâmbătă. ONG-urile bucureştene vor depune plângere penală împotriva tuturor celor care au semnat autorizaţia de demolare.

Speră însă să salveze clădirea situată în strada Berzei nr. 32, aflată în aceeaşi situaţie. Potrivit lui Nicuşor Dan, Ministerul Culturii are posibilitatea de a opri lucrările, însă Radu Enache  îl contrazice, declarând pentru B365.ro că lucrările pot fi sistate numai de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Cookies