ESENTIAL

O nouă Catedrală a Neamului, în miniatură, se ridică în Capitală. VEZI CUM ARATĂ

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), aprobat de Consiliul Local al Sectorului 2, noul lăcaş de cult urmează să fie construit în Bdul. Chişinău nr. 2A.

„Până în prezent a fost aprobat PUD-ul în Consiliul Local şi urmează să fie eliberată autorizaţia de construire. Biserica va avea o suprafaţă desfăşurată de circa 1.100 metri pătraţi”, a declarat pentru B365.ro arhitectul şef al Sectorului 2, Bogdan Pârvanu.

Noul lăcaş de cult, pe care Parohia Sfinţii Voievozi Gherghiceanu intenţionează să îl construiască în Bucureşti, seamănă izbitor de mult cu viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului ce se ridică în Dealul Arsenalului.

Conform proiectului Catedralei Neamului, construcţia va fi mult mai spaţioasă, având o capacitate de circa 5.000 de locuri, funcţiunile acesteia fiind multiple, după cum B365.ro a scris în exclusivitate aici: săli polivalente şi de conferinţe, apartamente pentru înalţii prelaţi şi heliport. Lăcaşul de cult din Dealul Arsenalului va fi structurat pe două subsoluri, demisol, parter plus 14 etaje, punctul cel mai înalt al edificiului fiind la înălţimea ultimului etaj al unui turn de 30 de etaje.

În schimb, biserica ortodoxă de lângă fosta Casă de Sănătate va putea găzdui aproximativ 700 de credincioşi, ceea ce reprezintă circa 3,5% din enoriaşii Parohiei „Sfinţii Voievozi Gherghiceanu”.

Până în prezent, s-a construit 3% din Catedrala Mântuirii Neamului, lucrările fiind reluate pe 1 Februarie 2012, însă cu un efectiv redus de muncitori care lucrează la înlăturarea zăpezii de pe şantier.

Recent, Biserica Ortodoxă Română a argumentat că viitoarea Catedrală a Neamului trebuie construită deoarece şi Arena Naţională a fost ridicată din fonduri publice, „fără mari proteste”.

“De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate”, motivează Patriarhia pe site-ul propriu.

Mai mult, reprezentanţii BOR spun că noul lăcaş de cult va fi doar puţin mai înalt decât clădirea Palatului Parlamentului, însă va avea în final doar 10% din suprafaţa desfăşurată a acestuia.

La rândul său, patriarhul Daniel a susţinut că noua Catedrală a Neamului ar fi necesară şi pentru că membrii Sfântului Sinod nu mai încap în altar, întrucât numărul lor a crescut de la 12 la 55 de persoane.

Construcţia Catedralei Neamului a fost catalogată, alături de Bulevardul Uranus, drept una dintre cele mai mari greşeli urbanistice ale Bucureştiului, după cum apreciază Șerban Țigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, construcţia grandiosului lăcaş de cult fiind contestată inclusiv de jurnaliştii de la Deutsche Welle care au apreciat că în ultimii 20 de ani, la fiecare două zile s-a finalizat o biserică, cu sprijin material de la Guvern, între timp, fiind închise zilnic câte trei şcoli şi din ce în ce mai multe spitale.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button