ARHIVA B365

O nouă amendă pentru Metrorex din cauza problemelor găsite de ISU în staţiile de metrou

Într-un comunicat de presă remis la redacţie vineri seară, Metrorex explică pe larg de ce a fost sancţionat de ISU, după trei controale efectuate în staţiile de metrou. 

„În luna martie a.c. (21-25.03.2016) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a efectuat un control amplu care a vizat toate staţiile şi spaţiile tehnice din metrou.

Finalizarea controlului s-a realizat printr-un proces –verbal transmis la Metrorex in cadrul sedintei de inchidere din 22 aprilie 2016 in care au fost intr-adevar consemnate o serie de neconformitati.

Acestea au fost discutate punctual in cadrul sedintei stabilindu-se intocmirea unui Plan de remediere cu explicitarea situatiilor care nu pot fi eliminate din punct de vedere tehnic si constructiv necesitand in orice situatii costuri semnificative.

Urmare discutiilor purtate, la finalul acestui amplu control s-au consemnat doar o serie de avertismente pentru situatiile semnalate.

Ulterior, la 6 zile distanta, în data de 26 aprilie 2016, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă- Dealu Spirii Bucureşti Ilfov, a efectuat un alt control, inopinat. In urma controlului s-au constatat o serie de nereguli, unele regăsindu-se şi în prima notă de control. Dintre aceste 7 neconformităţi, 2 au fost sanctionate de aceasta dată cu amendă, faţă de primul control când au fost sanctionate doar cu avertisment. Metrorex a plătit amenda de 1000 de lei.

Citeşte şi NEREGULI descoperite la METROU de ISU. Rezultatele controalelor, efectuate în acest an

Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Bucureşti-Ilfov a efectuat trei controale inopinate în acest an la metrou şi a constatat mai multe nereguli atât la nivelul stațiilor, în spațiile comune cum ar fi peroane şi pasaje, cât și la nivelul ieșirilor către suprateran. Inspectorii au aplicat avertismente și amenzi în valoare de 8000 de lei.

Spre exemplificare prezentăm câteva neconformităţi constatate:

Neconformitate exemplul 1 : usile sunt închise cu zăvoare – acest aspect s-a discutat la primul control de fond (cel din 21-25.03.2016) si s-a explicat faptul că există câteva zone unde nu se poate asigura personal la accese, iar acestea sunt închise, în caz de necesitate acestea se pot deschide cu uşurinţă – sarcina este a personalului Metrorex de la accese si a agentului de paza. La dispoziţia ISU însă, Metrorex poate dispune deschiderea completă a tuturor usilor de acces.

Neconformitate exemplul 2 : sensul de deschidere a usilor de acces/evacuare este invers sensului evacuării persoanelor – este o situaţie de fapt ce trebuie analizată din punct de vedere tehnic si economic raportat la cofiguratia punctuala a fiecarei statii de metrou.

Neconformitate exemplul 3 : nu este asigurată a doua sursă de alimentare cu energie electrică a instalaţiilor cu rol de protecţie împotriva incendiilor – acest fapt nu este confirmat tehnic, rezervarea este asigurată si s-a explicat acest lucru organelor de control, alte detalii tehnice nefiind din categoria informatiilor publice.

Neconformitate exemplul 4 : iluminatul de siguranţă – această neconformitate privind nefunctionarea anumitor corpuri de iluminat a fost mentionată la modul general si în prima notă de constatare a primului control – tratată la acel moment cu avertisment. Precizăm că, pentru iluminatul de siguranţă, conform normelor tehnice , acesta trebuie asigurat cu 85%, fapt urmărit in permanentă pentru a fi indeplinit.

Neconformitate exemplul 5: sistemul de taxare obstructioneaza evacuarea calatorilor. Precizam ca, in situatii de urgenta, inclusiv la intreruperea alimentarii, toate aparatele de acces permit evacuarea libera a calatorilor. Acest fapt a fost testat in repetate randuri la aplicatiile comune realizate de specialistii ISU si cei ai Metrorex.

In data de 28 aprilie 2016, ISU a efectuat cel de al treilea control, inopinant si a transmis nota de control astăzi, 06 mai 2016.

In aceasta s-au consemnat ca si neconformitati sanctionate cu amenda : tablourile electrice de la scările rulante nu sunt marcate prin indicatoare , si sunt exploatati conductori electrici la care s-a constatat existenta contactelor imperfecte la conexiuni.

Precizam că scările rulante sunt livrate de un producator din Comunitatea Europeană, marcate de acesta ca si tablouri de actionare escalatoare (TAE) iar in ceea ce priveste starea conductorilor situatiile semnalate au intrat in proces de remediere iar unele au fost solutionate chiar pe timpul controlui.

Precizăm ca efectuarea tuturor controalelor s-a realizat conform normelor apărute după 2007, in situaţia în care 49 din cele 51 de staţii de metrou aflate în exploatare sunt proiectate integral şi realizate la nivel de structură înainte de anul 2007, iar majoritatea au fost construite si puse in exploatare in perioada 1979-1990.

Mai trebuie precizat că, de-a lungul timpului, de la inceputul exploatării reţelei de metrou şi până în prezent Metrorex şi structurile specializate ale ISU, au avut o strânsă colaborare, atât din punct de vedere al realizarii proiectelor reţelei de metrou cât şi al recunoasterii de către trupele de intervenţie în reţeaua de exploatare şi efectuarea de aplicaţii în staţiile şi tunelele de metrou. Aceste actiuni au crescut in intensitate chiar in primul trimestru al acestui an.

Totalul amenzilor aplicate de ISU, platibile de catre Metrorex este de 2550 de lei.

Precizam ca la acest moment Metrorex lucreaza la finalizarea Planului de masuri de remediere a deficientelor. In acest sens, inca din data de 28 aprilie 2016 au fost dispuse prin ordin de serviciu de catre directorul general masuri concrete de verificare si remediere dupa caz, a deficientelor la toate tablourilor si cablurile electrice din statiile de metrou”, informează Metrorex în comunicat. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button