O nouă alertă alimentară în România. Substanță cancerigenă descoperită într-un lot de sos de maioneză. Ce sunt sfătuiți clienții

16 oct. 2021
6637 Afișari
O nouă alertă alimentară în România. Substanță cancerigenă descoperită într-un lot de sos de maioneză. Ce sunt sfătuiți clienții
O nouă alertă alimentară în România. Substanță cancerigenă descoperită într-un lot de sos de maioneză. Ce sunt sfătuiți clienții. Sursa foto: Cliseru

Încă un produs alimentar este retras de pe rafturi. La scurt timp după ce pâinea de la un lanț de supermarketuri a fost scoasă de la vânzare din cauza oxidului de etilenă, a venit rândul unui lot de sos de maioneză să fie retras din cauză că are în componență această substanță cancerigenă, a anunțat sâmbătă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Lista alimentelor scoase de la vânzare din cauza contaminării cu oxid de etilenă se mărește. Un lot de sos de maioneză a fost eliminat de pe rafturi din cauză că un ingredient a conținut această substanță ce devine periculoasă pentru oameni dacă este consumată regulat, potrivit Adevărul. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Lot de sos de maioneză retras de pe piață. Ce declară producătorul

Firma producătoare, European Foods, a declarat că motivul rechemării de pe piață a acestui lot de sos de maioneză are la bază prezența oxidului de etilenă într-un ingredient utilizat la fabricarea acestui produs, și anume guma xantan.

ANSVSA a precizat că producătorul nu consideră că acest aspect reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, însă a decis rechemarea pentru a elimina eventualele suspiciuni. Mai mult, persoanele care au cumpărat acest produs pot să își primească banii dacă returnează produsul și bonul fiscal la magazinul de unde l-au achiziționat. Aceștia au timp până pe 15 noiembrie să ceară rambursarea.

„Producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceştia, a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme Persoanele care au achiziţionat aceste produse şi doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat şi pe baza bonului fiscal până la data de 15.11.2021”, indică un anunţ postat pe site-ul ANSVSA.”, se arată în anunțul de pe site-ul ANSVSA.

În ce magazine a fost distribuit acest lot de sos de maioneză

Lotul 1450 Regal sos de maioneză 420g, ce are data de expirare 23.03.2022 și 24.03.2022 a fost comercializat în mai multe magazine Selgros, Metro și Cora din țară. Lista completă a acestor magazine poate fi consultată AICI.

Cât de periculos e oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, ceea ce înseamnă că omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.

Acesta a fost utilizat ani buni ca dezinfectant ce poate preveni apariția mucegaiului și a salmonellei, însă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990. Mai mult, acesta a fost interzis în 2011 ca produs de protecție a alimentelor și furajelor.

Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice. În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.

Cookies