Tinerii de la Youth Vision for Society, alături de Revista Arhitectura și Uniunea Arhitecților din România, ne oferă „Urban Explorers – Night Session”, o incursiune în istoria Bucureștiului prin patrimoniu, teatru și mașini de epocă. Evenimentul deschide porțile unor case de patrimoniu uitate și puțin cunoscute și dezvăluie poveștile lor fascinante. Mai jos, interviu cu Cristina Stîngu, președinte al Asociației Youth Vision for Society, despre tinerii care vor să schimbe lumea și percepția asupra orașului nostru.
Parte din proiectul „Seara Caselor de Patrimoniu”, evenimentul va avea loc pe 20 septembrie 2024, în București, și ne oferă ocazia unică de a explora arhitectura și istoria unor clădiri deosebite, care, deși situate în apropiere de centrul orașului, sunt adesea trecute cu vederea.
Participanții vor putea să descopere zone mai puțin explorate ale Bucureștiului, din perspectiva arhitecturii, locuirii și istoriei, completând experiența cu tururi ghidate, scenete de teatru în locații istorice și o expoziție de mașini retro. De asemenea, va avea loc și lansarea Revistei Arhitectura cu tema „Orașul și automobilul”, care explorează relația dintre urbanism și mobilitate.
B365.ro: Cristina Stîngu, sunteți tineri și sunteți la prima ediție. Ce v-ați propus?
Cristina Stîngu: Esența proiectului este să aducem oamenii mai aproape de patrimoniul construit, să învețe să-l aprecieze mai mult, dincolo de clădirile impresionante care sunt la stradă. În fiecare ediție vrem să organizăm în aceste case mai puțin știute evenimente cultural-artistice prin care să le spunem povestea. Anul acesta, de exemplu, facem teatru, la anul am vrea să facem proiecții video sau expoziții VR. Vrem să punem accent și pe zona de arhitectură, locuire și modul în care funcționa orașul. Încercăm să trasăm un fir narativ despre cum au apărut aceste clădiri, cum erau utilizate și ce însemnau la vremea când au fost construite, dar și cum sunt folosite azi, ce însemnătate au în zilele noastre.
Avem proiecte în care implicăm tinerii, dar și oamenii de orice vârstă, și vrem să arătăm cum putem să ne implicăm mai mult în societate prin diverse teme de interes, de la cultură la implicare civică.
B365.ro: Care va fi traseul caselor de patrimoniu?
Cristina Stîngu: Plecăm de pe strada Caragiale, de la intersecția ei cu Maria Rosetti, apoi ajungem pe Thomas Masaryk, Calderon, Dianei, Constantin Nacu, Săgeții, strada Arcului. O să povestim cum a evoluat cartierul pornind de la Casa Caragiale, care este una de tip vagon, și ajungem în zona cu clădiri Art Deco și blocul de locuințe de pe Calderon. Descoperim, de exemplu, Espace Minoux, de pe strada Spătarului 26, o galerie de artă unde se întâmplă evenimente muzicale, expoziții. Casa a fost a unui avocat și a fost construită înainte de 1910, a fost restaurată și are o poveste remarcabilă.
B365.ro: Vreți să învățați oamenii să aprecieze mai mult patrimoniul orașului. Știu ca vii din Mangalia. De ce îți place Bucureștiul?
Cristina Stîngu: De fiecare dată când trec pe lângă o casă veche vreau să intru în ea cu totul, aș trece și prin ziduri dacă aș putea. Mi se pare important să cunoaștem aceste case, să punem mâna pe ele, să înțelegem cum au fost construite și cum locuiau vechii bucureșteni. Vrem să le oferim oamenilor și o experiență în interiorul caselor, vom avea și scenete de teatru prin care vom povesti istoria caselor și a cartierului.
Cristina Stingu:. Pur și simplu, Bucureștiul m-a fascinat încă de când eram mică. Mergeam cu un tren de noapte, la cușetă, către Turcia și schimbam la București. Aveam 4-5 la vremea aceea și pur și simplu eram extraordinar de fascinată de Gara de Nord, mi-a rămas foarte bine întipărită în memorie. Și de atunci pasiunea mea pentru București a tot crescut și am ținut morțiș să vin și să trăiesc aici. Au trecut 6 ani și jumătate de când locuiesc în București și mă simt de parcă am aparținut dintotdeauna orașului, chiar dinainte de a mă fi născut. E zona mea de confort, liniște și fericire. Pasiunea pentru casele vechi a tot crescut pentru că mi se pare că spun mult mai multe decât o casă nouă. Arhitectura, fie că e Art Deco, neoclasică, eclectică, gotică, de orice tip, simt că păstrează în detalii mintea, creativitatea și sufletul arhitecților, de la cele mai mici detalii decorative, până la modul în care a fost gândită structura casei, cineva a stat și s-a gândit cum să creeze acea casă.
Cristina Stîngu: Uneori mi se pare că arhitecții sunt adevărații creatori ai lumii, pentru că lasă în clădirile pe care le creează foarte mult suflet. Procesul creativ nu e unul simplu, sunt adevărate povești în mintea unui artist atunci când compune, pictează, scrie poezii etc. Cred că așa e și în mintea unui arhitect. Și atunci simt că o casă veche are mai multă însemnătate și poartă în memoria ei nu doar arhitectul, ci și locuitorii ei.. și ajunge să înmagazineze povești foarte interesante despre „viața ei” și a locuitorilor ei. Îmi place foarte tare să aflu poveștile din spatele acestor case și să le văd, să le simt și să descopăr modul de locuire de la vremea în care au fost construite și cum a evoluat orașul în jurul lor.
Tururile vor fi susținute de Ovidiu Neacșu, cel care a cercetat arhive, el face foarte des tururi Art Deco în București și are un istoric bun pe această temă. Am avut parte și de ajutorul bibliotecarei Uniunii Arthitecților, Olimpia Sultana, care ne-a oferit multe materiale despre zona unde facem turul și casele pe care le vizităm. Încă mai avem de mers la arhive, să mai strângem informații.
• Sediul UAR – Centrul de Cultură Arhitecturală, strada JL Calderon 48
• Casa Caragiale, strada I.L Caragiale 23
• Bon Mariage, strada Italiană 21
• Espace Minoux, strada Spătarului 26
Alte locații importante în cadrul proiectului sunt:
• Sediul OAR București, strada Sf. Constantin 32, unde va avea loc un eveniment preliminar pe 19 septembrie, în cadrul căruia vom prezenta traseul pentru Urban Explorers și vom lansa site- ul dedicat. Acest site va oferi informații detaliate despre cartierul explorat și despre casele de patrimoniu incluse în traseu.
• Grădinița Le Carousel, Bd. Dacia 60, unde, pe 20 septembrie, se va organiza un atelier de arhitectură dedicat copiilor, în colaborare cu Asociația de-a Arhitectură.
19 septembrie 2024
Eveniment de lansare la OAR București, strada Sf. Constantin 32, unde vom explora în detaliu conceptul proiectului Urban Explorers, discutând despre motivația din spatele evenimentului și importanța sa în redescoperirea patrimoniului arhitectural și istoric al orașului. Mai multe informații despre proiectul „Seara Caselor de Patrimoniu” și evenimentul „Urban Explorers – Night Session”, AICI. Intrarea este liberă.
20 septembrie 2024 – Urban Explorers – Night Session
• 15:30 – 17:30: Atelier de arhitectură la Grădinița Le Carousel, organizat alături de Asociația de-a Arhitectura. Un atelier creativ destinat copiilor, care le va oferi o primă introducere în lumea fascinantă a arhitecturii.
•17:30: Deschiderea expoziției de mașini retro pe strada JL Calderon, în colaborare cu ARCUB, sub egida programului „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană”, cu sprijinul Retromobil Club România. O ocazie unică de a admira automobile clasice într-un cadru istoric.
• 18:00 – 18:45: Lansarea noului număr al revistei „Orașul și automobilul” la sediul Uniunii Arhitecților din România (UAR). Un eveniment special pentru cei interesați de relația dintre mobilitate și urbanism.
• 18:15 – 19:45: Tur ghidat al cartierului, condus de Ovidiu Neacșu de la Platforma Bucureștiul Povestit. Participanții vor explora istoria ascunsă și poveștile captivante ale unor locuri mai puțin cunoscute din centrul orașului.
Începând cu ora 19:30, vor avea loc scenete de teatru în locații de patrimoniu:
• 19:30 – 20:00: Scenetă la Espace Minoux, strada Spătarului 26
• 20:30 – 21:30: Scenetă la Bon Mariage, strada Italiană 21
• 21:00 – 21:30: Scenetă la Casă Caragiale, strada I.L Caragiale 23
• 21:00 – 22:00: Scenetă la Sediul UAR – Centrul de Cultură Arhitecturală, stradă JL Calderon 48
21 septembrie 2024
• Tur ghidat dedicat tinerilor din zone defavorizate, organizat alături de Platforma Bucureștiul Povestit și Asociația Istoria Povestită. Acest tur oferă tinerilor oportunitatea de a descoperi patrimoniul cultural al orașului într-un mod educativ și inspirațional.
Evenimentul este sprijinit și de parteneri precum OAR București, ARCUB sub egida programului Străzi Deschise, Muzeul Municipiul București, Platforma Bucureștiul Povestit, Retromobil Club România, Asociația De-a Arhitectura, Happy Projects, Asociația Istoria Povestită, Revista Crochiu – proiect al Asociației Studenților de la Mincu.
Asociația Youth Vision for Society (YVS) este o organizație non-guvernamentală din România, dedicată promovării implicării civice și culturale în societate. YVS desfășoară proiecte diverse în domeniul educației, conservării patrimoniului cultural, protecției mediului și educației antreprenoriale.