O moschee cu capacitate de 2.000 de persoane va fi gata în trei ani, la București

de:
25 iun. 2015
1 Afișari
O moschee cu capacitate de 2.000 de persoane va fi gata în trei ani, la București

Turcia va construi o moschee mare la București, care va fi gata în termen de trei ani, relatează miercuri ziarul turc Daily Sabah. În schimb, în baza unui acord semnat cu autoritățile române, Turcia va aloca un spațiu pentru construcția unei biserici de către România la Istanbul, citat de Agerpres.

Construirea acestei moschei s-a aflat pe agenda președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat o vizită la București în luna aprilie. Cele două țări ar fi ajuns la un acord pentru a grăbi planurile de ridicare a moscheii, potrivit sursei citate.

Moscheea, care va fi construită pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul român a aprobat concesionarea suprafeței necesare pentru ridicarea moscheii într-unul din cartierele centrale ale Bucureștiului, pe o perioadă de 49 de ani.

Construcția ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

În București se află deja zece clădiri folosite ca moschei, dar noua construcție va fi o moschee veritabilă, nu o clădire convertită pentru o utilizare în acest scop.

Președinția turcă a afacerilor religioase (DIB), care supervizează moscheile din Turcia, are în vedere construcția a peste 100 de moschei în întreaga lume, în 38 de locuri lucrările fiind deja în curs.

Moscheea de la București nu va fi singura construită de Turcia în Balcani, notează Daily Sabah. În mai, președintele Erdogan a pus piatra de temelie pentru ceea ce este considerată drept cea mai mare moschee din Balcani, la Tirana, lăcaș de cult cu o capacitate de 4.500 de persoane.

Terenul este situat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, lângă Romexpo, şi are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei. Activul s-a aflat în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut în cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte. 

Alegerea oraşului pentru fondarea acestui centru nu este întâmplătoare. Bucureştiul şi-a dublat aproape numărul de musulmani, în ultimii ani aici ajungând să trăiască aproape 10.000 persoane de această religie. Circa jumătate dintre ei sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. În Dobrogea, unde trăieşte majoritatea comunităţii musulmane (estimată per total la 70.000 persoane), nu există pericolul unor tulburări etnice, venite din interiorul ţării sau din afara ei. Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro. „Sprijinul financiar al Turciei este nepreţuit şi facem un apel către ambasadele islamice să susţină activităţile derulate de Muftiatul Cultului Musulman. România este un spaţiu al păcii, iar musulmanii din România sunt buni cetăţeni români şi europeni”, asigură muftiul Iusuf Murat. 

În şedinţa de Guvern din 27 mai, Executivul a adoptat Hotărârea nr. 372/2015 privind trecerea unui imobil-teren din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Autonome „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat” în domeniul public al statului, administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte şi folosinţa gratuită a Muftiatului Cultului Musulman din România. Hotărârea prin care se cedează gratuit terenul pentru construcţia unei moschei în Bucureşti a intrat în vigoare din 29 mai.

Potrivit hotărârii, Guvernul a aprobat darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a imobilului-teren situat Bd. Expoziţiei nr. 22-30 din Sectorul 1 către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea edificării unui complex de clădiri de interes public. Terenul are o suprafaţă de 11.295 mp şi o valoare de inventar de 17.212.608,63 lei.

„Predarea-preluarea imobilului-teren transmis se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Dreptul de folosinţă gratuită a Muftiatului Cultului Musulman din România asupra imobilului-teren prevăzut la art. 1 încetează dacă Secretariatul de Stat pentru Culte constată că, în termen de 36 de luni de la încheierea protocolului prevăzut la art. 3 alin. (1), nu a fost finalizat complexul de clădiri de interes public”, se arată în Hotărârea nr. 372/2015.

Iniţial, Secretariatul de Stat pentru Culte a cerut Primăriei Capitalei un teren de de 5.941 metri pătrați pe strada Alexandru Ivasiuc în vederea construirii unei moschei care să răspundă necesităților comunității musulmane din București.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) urma să aprobe în ședința din 28 mai un proiect de hotărâre în acest sens, însă proiectul a fost retras de pe ordinea de zi la propunerea primarului general Sorin Oprescu. „Vă rog să fiţi de acord cu scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind transmiterea imobilului situat în Str. Alexandru Ivasiuc nr. 3 A, Sector 6, din domeniul public al Municipiului Bucureşti pentru că în şedinţa de Guvern din 27 mai s-a atribuit alt teren pentru construcţia de moschee”, a declarat edilul-şef al Capitalei, în şedinţa CGMB din 28 mai.

Potrivit unei adrese a Ministerului Afacerilor Externe, întocmită la 1 octombrie 2012 şi menţionată în raportul de specialitate aferent proiectului de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, „alocarea acestui teren se dorește a se face pe baza principiului reciprocității, fiind necesar ca și partea turcă să aloce părții române un teren în Istanbul”.

Încă din 2004, după vizita lui Ahmet Necdet Sezer, preşedintele de atunci al Turciei, România s-a angajat să sprijine comunitatea turcă prin construirea unei moschei la Bucureşti. „Vizita în România a domnului Preşedinte Sezer continuă dialogul la nivel înalt între ţările noastre, dialog care are consistenţă şi continuitate, permiţându-ne să dăm o dinamică permanent ascendentă relaţiilor româno-turce în toate domeniile. […] Am exprimat interesul părţii române de a intensifica schimburile culturale între ţările noastre, inclusiv prin întărirea prezenţei lectorilor de limbă română la Universităţi din Turcia. În acest context se înscrie şi deschiderea Centrului Cultural Românesc de la Istanbul, de asemenea, sprijinul pe care Turcia ni l-a acordat pentru accesul românilor din Istanbul la o biserică ortodoxă, care aparţine Bisericii greceşti şi înţelegerea intervenită între cei doi prim-miniştri, prin oferirea de locuri pentru construirea unei biserici ortodoxe române în Istanbul şi a unei moschei la Bucureşti”, a declarat atunci Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, potrivit ispmn.gov.ro.

În 2012, primarul general Sorin Oprescu s-a angajat să facă demersuri pentru atribuirea unui teren în acest sens, după ce a discutat cu primarul Ankarei, Melih Gökçek. „Am pregătit o serie de locuri pe care dorim să le vedem, cât de curând, împreună cu ambasadorul Turciei, comunitatea turcă din Bucureşti fiind într-un număr destul de mare şi, printr-o bilateralitate a acestei chestiuni, să se construiască o biserică creştină în Ankara, pentru că în Istanbul există. De altfel, este una dintre promisiunile pe care preşedintele Republicii a făcut-o în timpul vizitei de acum două luni, din Turcia, şi în sensul acestei înţelegeri am acţionat şi noi”, a spus Oprescu, citat de karadeniz-press.ro.

Edilul-şef al Capitalei a emis astfel proiectul de hotărâre care s-a regăsit atât pe ordinea de zi a şedinţei din 28 mai, cât şi în alte şedinţe CGMB, dar a fost respins anterior de mai multe ori de consilierii generali.

Prima moschee din Bucureşti a fost construită de Carol I cu ocazia „Expoziţiei jubiliare din 1906″, la 25 de ani de la proclamarea Regatului României. Moscheea urma să deservească minoritatea turco-tătară din Bucureşti. Moscheea construită de Carol I a fost un gest de generozitate, în ultimele zile ale Imperiului Otoman. Moscheea a fost mutată din Parcul Carol lângă Cimitirul Bellu în 1960. Conform imamului Azis B. Osman, moscheea are o capacitate de 250 de credincioşi. Prima moschee din Bucureşti construită după 1989 este Ar Rahman din Crângaşi, iar conform imamului Ahmed Mazhar Nakechbandi, preşedintele Centrului Cultural Islamic Semiluna, aceasta a fost inaugurată în ’95, iar construcţia a fost terminată în 2002. Ahmed Mazhar Nakechbandi a precizat că moscheea a fost construită pentru a acoperi nevoile numărului mare de musulmani veniţi în România după 1989, dar în acelaşi timp spune că primele planuri pentru moschee au fost făcute în 1992.

Cookies