Cum am ajuns la De Soi:
Mai săptămâna trecută s-au împlinit 7 ani de când i-am pus doamnei șaiba pe deget și cu ocazia asta am împușcat doi iepuri deodată. O seară în doi într-un loc super drăguț, cât și un review scurt pe 2, cum îmi place mie, aceluiași local drăguț. Se numește, evident, De Soi și l-am găsit în cartierul Mântuleasa, în Piața Sfântul Ștefan nr. 8. Pentru nebucureșteni, de la Unirii, o iei la deal pe linia de tramvai și în 15 minute de mers pe jos ești acolo.
Dacă ești nou aici, îți urez bun-venit la Mănânc pentru tine De Soi, locul unde încerc să scriu pe bune, într-un stil mai slobod, despre restaurantele din București. De ce? Pentru că-s sătul de articole de profil redactate într-un limbaj mai lemnos decât piciorul lui Prigoană.
Intru direct în pâine. La De Soi nu există mese individuale, doar o singură masă lungă, ca de praznic (dacă mi se permite), cu 16 locuri, făcută dintr-un mobilier superb cu accente nordice, în culori calde. Asta înseamnă că atunci când te așezi la masă, ai toate șansele să auzi conversațiile alora, ei pe-ale tale, să ceri sarea sau piperul, să întrebi „Voi ce beți acolo? C-arată bine tare!” sau „Gustă vinul ăsta, vezi cum e”.
Pe scurt, îmbie la interacțiune, la umanitate, la savurat fiecare dumicat pe îndelete, fără grabă. Omenirea n-a evoluat ca să mănânce pe fugă sau în mașină. Unde ne grăbim cu toții? Și da, îmi aduce aminte de zilele în care bunică-mea din Piatra Șoimului întindea o masă lungă, la umbră, sub bolta de viță de vie, chema toți vecinii la ospăț, iar tanti Aglaia se abțiguia cât ai zice borș. Ce mi-a mai plăcut la prima vedere: proprietarii au păstrat podeaua originală a fostei alimentări, deci o bilă albă pentru efortul de conservare a istoriei locului.
De Soi e un restăurențel luminos, de genul struțo-dromadero-cămilă. E un mini hub de gusturi alese, curatoriate în așa hal încât un bistro, o băcănie, o cafenea și o brutărie să conviețuiască în același loc într-o simbioză perfectă. Genul de loc unde te duci și n-ai cum să pleci cu mâna goală, pentru că are de toate. Partea de băcănie găzduiește o selecție largă de vinuri alese, pâinea vine de la Grain Trip, cafeaua de specialitate din țări străine, iar mâncarea din ceruri, pentru că e divină. Hai, bine, semi-divină.
Partea de băcănie adăpostește zeci, dacă nu sute de produse locale și internațioanle, de la brânzeturi și alcoale locale, la conserve, cărnuri, paste și multe altele. Deasemenea, am aflat pentru tine că joia e (încă) zi de tartar și că în curând vor reîncepe degustările de vin. Meniul A la carte e sezonier, cu 7 preparate mari și late, dar au și brunch și late breakfast. Poți cumpăra pâine, un sandviș sau o plăcintă cu iaurt. Sunt atâtea posibilăți! Uite, dă un ochi aici pe programul lor, ca să înțelegi exact ce și cum. De Soi NU acceptă rezervări. Este walk in only. Deci, dacă prinzi loc, bine, dacă nu….aștepți să se elibereze. Don’t you just love FOMO?
Am bagăt botu la Savarina 2.0. Măcar o dată în viață să începem cu desertul, căci Doamne ce de-sert! Savarina 2.0 înseamnă un blat ca de savarină bine însiropat, flancat de o smântână de stă lingura țapănă și vreo 3-4 linguri bune de dulceață de căpșune. Acest trio e cel care face din savarină un desert deosebit, nu siropul de liliac. Siropul de liliac e doar cu numele, fiind mai mult o glazură semi-dulce. Neimpresionant.
Dar atunci când pui mâna pe linguriță, rupi din savarină, dai prin smântâna aia grasă, apoi prin dulceață și când duci la gură îți auzi subconștientul zicând: cei mai bine 30 de lei cheltuiți, bă! Bravo! Savarina 2.0 e definiția echilibrului și, repet, nu e nevoie de siropul de liliac. Poate că nu e cel mai delicios desert pe care l-am mâncat vreodată, dar sigur e printre cele mai frumoase top 3.
Un preparat total neașteptat. Și spun asta pentru că mă pregăteam mental pentru o bucățică întreagă de vită, gătită cu ghimbir și usturoi cu niște hummus lângă, nicidecum o chestie precum cea din poza de mai jos.
Oriental Beef este iute, intensă, dulce și sărată în același timp. Vine pe acest pat de hummus din semințe de floarea soarelui, pe care l-am experimentat în premieră. Și mi-a plăcut. Izul de ghimbir aduce asia mai aproape, la fel și cele două frunze crocante de salată stropite cu reducția de rodie. Mișto. Nu mănânci asta în fiecare zi. Prea gustos și prea ușor de mâncat. Mai merită un pahar de vin. Acum sunt invidios pe vecinii lor de cartier.
Așa cum îi spune și numele, Summer fun este un fel de mâncare inventat special pentru vara lui 2023, cu burrata, salată de roșii, niște nectarine aruncare la mișto în tigaie cu un strop de oțet și pesto de leuștean. Pentru papilele mele, pesto-ul de leuștean e cheagul din ecuație. Leagă toate gusturile într-un dumicat perfect, ușor și aromat. Un preparat ca un puzzle de vară presărat cu sare vulcanică. Și dacă o singură piesă, un singur ingredient din acest puzzle ar fi lipsit de gust, s-ar duce naibii totul. Aici nu e cazul, pentru că, așa cum spuneam la început, meniul A la carte e sezonier și…De Soi. *rolling eyes*
Total De Soi: 131 de lei. Nu am pus la socoteală vinul. Apa este mereu din partea casei.
O să mai mănânc pentru tine de la ei? 100% da. Ne vedem joia, la tartar, mâncăii mei!
Între noi fie vorba, cei care ajungeți aici cu cititul: De Soi e locul perfect atunci când vrei să sărbătorești ceva cu partenerul sau chiar să îi scoateți pe ai tăi la masă. N-ai cum să dai greș. Neam!
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Voila și alte locuri pe unde mai poți mânca. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101