O mănăstire vrea să construiască un bloc în centrul Bucureștiului

de:
18 feb. 2015
1 Afișari
O mănăstire vrea să construiască un bloc în centrul Bucureștiului

Manastirea Samurcășești a dat în judecată CGMB deoarece municipalitatea refuză să îi permită construirea unui bloc de 5 etaje pe un spațiu verde de 1.390 mp de pe bd. Regina Maria din Capitală. Terenul aparține bisericii, iar pentru edificarea blocului de 5 etaje ce ar urma să adapostească birouri și spații comerciale aceasta s-a asociat cu un dezvoltator imobiliar, informează Hotnews.

Mănăstirea a cerut, în 2009, Primăriei Capitalei să îi aprobe un Plan Urbanistic Zonal care să îi permită să ridice în asociere cu un investitor privat un bloc pe terenul pe care îl deține. În documentațiile de urbanism terenul, respectiv planul urbanistic al zonei protejate, terenul figurează ca spațiu verde.

Primăria Capitalei a eliberat avizul de urbanism pentru această construcție pe 4 martie 2009, la fel și Agenția Regională Pentru Protecția Mediului care a spus ca proiectul nu necesită evaluare de mediu, urmând să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu pe motiv că „planul urbanistic zonal analizat nu are efecte semnificative asupra mediului”.

Ministerul Dezvoltarii a refuzat însă să emită aviz favorabil pentru această construcție, motivând că terenul pe care se dorește edificarea blocului cu 5 etaje este încadrat conform Planului Urbanistic Zonal Zone Construite Protejate, adoptat prin Hotărârea C.G.M.B. nr. 279/21.12.2000, în Zona Protejată nr. 9 – Regina Maria și figurează ca „spațiu verde amenajat”.

Din această cauză, Mănăstirea Samurcășești a dat în judecată Consiliul General al Municipiului București în 2012.

Reprezentanții bisericii consideră că încadrarea terenului lor în categoria spațiu verde amenajat este abuzivă.

Potrivit cererii de chemare în judecată, Mănăstirea Samurcășești cere Tribunalului București să oblige municipalitatea:
– să aprobe PUZ-ul pentru blocul de 5 etaje;

– la plata de daune în cuantum de 100/lei/zi de întârziere la avizarea favorabilă a PUZ-ului;

– la plata de daune interese compensatorii derivand din contravaloarea lipsei de folosință a terenului și construcției needificate;

În 2013, Manastirea a pierdut procesul. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel București, procesul având următorul termen pe 12 martie.

Mai multe pe Hotnews.

Cookies