O lecție din Israel în 14 zile. Prima doză a vaccinului împotriva COVID-19 a redus infectările cu 50%

13 ian. 2021
6 Afișari
O lecție din Israel în 14 zile. Prima doză a vaccinului împotriva COVID-19 a redus infectările cu 50%

Studiile din Israel demonstrează că prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 a redus cazurile de coronavirus cu 50% în 14 zile.

Marți seară, au fost date publicității studiile din Israel. Ele oferă informații din teren cu privire la eficiența vaccinului împotriva COVID-19, potrivit Times of Israel. Pe lângă rezultatele îmbucurătoare, oficialii au avertizat totodată că 17% dintre pacienții care se confruntă în prezent cu o formă severă a noului coronavirus primiseră deja prima doză a vaccinului.

Datele inițiale din campania de vaccinare a Israelului arată că vaccinul Pfizer reduce infectările cu aproximativ 50% la 14 zile după administrarea primezi doze de vaccin, a declarat marți un oficial de rang înalt al Ministerului Sănătății, declară publicația Times of Israel.

Sharon Alroy-Preis, șefa departamentului de sănătate publică al Ministerului Sănătății, a declarat pentru Channel 12 News că datele sunt preliminare și se bazează pe rezultatele testelor COVID-19, atât pentru cei care au primit vaccinul, cât și pentru cei care nu.

Statistici diferite

Alte date, oarecum contrare, au fost publicate de organizațiile israeliene de întreținere a sănătății marți seară. Channel 13 News a declarat, conform cifrelor publicate de Clalit, cel mai mare furnizor de sănătate din Israel, că șansa ca o persoană să fie infectată cu coronavirus a scăzut cu 33% la 14 zile după ce a fost vaccinată. Cifrele diferite înregistrate de furnizorul de sănătate Maccabi și difuzate de Channel 12 au arătat că vaccinul a cauzat o scădere de 60% a șanselor de infecție la 14 zile după prima doză a vaccinului. Studiul realizat de Clalit a fost realizat pe aproximativ 400.000 de persoane.

Cauza discrepanței dintre studii nu a fost clară imediat.

Eficiența vaccinului împotriva COVID-19

Cu studiile de fază 3 ale lui Pfizer, care verifică doar aproximativ 40.000 de persoane și având în vedere campania de vaccinare lideră în Israel, datele ar putea fi unele dintre cele mai bune indicații la fața locului despre eficacitatea vaccinului.

Se așteaptă ca vaccinul să atingă potențialul complet de protecție doar la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, care a început în Israel săptămâna aceasta. A doua doză este de așteptat să aducă nivelurile de imunitate la aproximativ 95% după aproximativ o săptămână.

Alroy-Preis a subliniat că datele nu au fost suficiente pentru a concluziona că vaccinul previne cu totul transmiterea virusului, deoarece se crede că se poate răspândi virusul către alte persoane pentru o perioadă limitată de timp dacă este localizat în cavitatea lor nazală, chiar dacă nu a infectat corpul la un nivel care ar produce un rezultat pozitiv al testului.

În același timp, Alroy-Preis a spus că aproape o cincime din peste 1.000 de pacienți cu COVID-19 serioși actuali au primit anterior prima doză de vaccin Pfizer – subliniind necesitatea de a se proteja în continuare după ce au primit doză de ser.

„17% din noile cazuri grave de astăzi, sau 180 de cazuri, sunt după prima doză”, a spus ea reporterilor.

Rata de vaccinare este cheia către ieșirea din lockdown

Autoritățile au declarat că începând cu ziua de miercuri, toți israelienii cu vârsta de peste 50 de ani sunt eligibili pentru vaccinare. Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce oficialii au început vaccinarea persoanelor de peste 55 de ani.

Încă de luna trecută a început vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, precum și a cadrelor medicale și a persoanelor aflate în categorii de risc.

Cifre oferite de autorități indică faptul că 20% din populația Israelului s-a vaccinat până în prezent cu cel puțin o doză de ser – 1.910.330 de persoane.

Premierul Benjamin Netanyahu a sărbătorit administrarea a 2.000.000 de vaccinuri marți seară.

Chiar dacă rata de succes a campaniei de vaccinare în Israel este crescută, restricțiile nu vor fi ridicate prea curând. Surse din Ministerul Sănătății au declarat că starea de lockdown va fi cel mai probabil prelungită, ea expirând pe 21 ianuarie.

Potrivit Times of Israel, ieșirea din lockdown se va realiza gradual și o să depindă de rata de vaccinare și de numărul de cazuri grave de COVID-19.

Până pe 20 martie, Israelul speră să vaccineze 50% din populație. Asta doar cu condiția ca toate dozele de vaccin contractate să fie primite la timp.

Ministerul Sănătății intenționează, de asemenea, să introducă certificate de vaccinare, ceea ce le va permite celor vaccinați (precum și celor cu teste COVID-19 negative la zi) să participe la diferite evenimente și activități la care persoanele nevaccinate nu vor avea acces.

Cookies