LA MINE-N CARTIER

O lecție de civism: povestea oamenilor care schimbă fața Bucureștiului. În Cișmigiu, păunii au scăpat de cușcă. „Adio, coteț de păuni, sperăm să nu te mai vedem niciodată!”

Civismul (din latinescul “civis”, adica “cetățean” și “civitas”, adică oraș) se naște din relația noastră cu locul în care trăim, cu orașul nostru, cu națiunea din care facem parte ("români verzi ca bradul") și țara de care aparținem (“Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”). Civismul este un concept care a apărut în timpul Revoluției franceze și a decedat total în țara noastră în timpul comunismului, când totul era al tuturor și al nimănui. Și nu ne mai păsa de ce se întâmpla în jurul nostru, pentru că oricum nu aveam niciun fel de putere. Inițiativele civice au apărut după 1989 când s-au născut alte generații. Astăzi, povestea unor bucureșteni deștepți, tineri și foarte implicați în viața orașului. Sunt cei care știu că acțiunile lor civice pot schimba fața orașului, sunt cei care nu rămân indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Sunt cei care atunci când văd ceva greșit în oraș, bat la porțile primăriei ca să ceară socoteală, își fac timp să protesteze, să ceară explicatii, își cunosc drepturile și știu că unele lucruri chiar nu pot să rămână așa. Ei sunt Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu a reușit o mare victorie. În sfârșit, cotețul pentru păuni din parc a fost desființat, după multe cereri, sesizări, petiții si discutii. Cine sunt acești cetățeni? “Suntem un grup de vecini care vor să crească o comunitate vie și activă în zona Grădina Cișmigiu. Mai simplu, vrem să ne simțim parte dintr-un mediu care ne place, vrem să împărțim spațiul public într-un mod creativ și să facem mai mult decât spunem. Noi suntem Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu”.

Vrem să facem mai mult decât spunem. Adio, coteț de păuni, sperăm să nu te mai vedem niciodată”

Păunii din parc erau ținuți într-un țarc impropriu, aveau penele din coadă smulse de minunații vizitatori și erau hrăniți la întâmplare cu pâine, pufuleți și cozonac, ceea ce le reducea simțitor durata de viață. După victorie, grupul a scris pe facebook:

„Iată că, în urma întâlnirii de săptămâna trecută cu reprezentanții Primăriei, apar și primele rezultate: voliera păunilor este desființată, iar păsările (care au supraviețuit) vor avea un an 2021 fără pufuleți și fără pene smulse din coadă. Mulți dintre voi ne-ați scris de-a lungul timpului, cerând eliminarea țarcului. Însă mai sunt și cei care se bucurau la vederea păsărilor colorate, alături de copii și nepoți.”

drum toamna in Parcul Cismigiu plancat de copaci
„Vrem să facem mai mult decât spunem pentru parc”

Nu mai hrăniți păsările din Cișmigiu cu pâine, vor muri mai repede!

Va rugăm să înțelegeți că distracția noastră nu trebuie plătită cu viața unor păsări ținute captive într-un spațiu impropriu, cel puțin nu într-un Cișmigiu care se dorește a fi iubitor de natură. #VeciniCuAripi colorate sunt peste tot în parc, e suficient să vă înarmați cu răbdare și să-i căutați în arbori, ghidați de panourile informative amplasate în parc. În încheiere, vrem să mulțumim pentru deschidere conducerii ALPAB și consilierilor generali Ana Ciceală și Manuela Mureșan. E un pas mic făcut pentru rezolvarea listei de probleme a Grădinii Cișmigiu, dar e un pas înainte! #CismiCivic. Cum tot a venit vorba de hrănirea păsărilor în Cișmigiu, e bine să știți că aceasta e recomandată doar în lunile friguroase (decembrie – martie) și doar cu semințe crude, fructe sau grăsime crudă. Pâinea, cozonacii sau hrana prelucrată le cauzează infecția sistemului digestiv, reducându-le simțitor durata de viață”.

După alegeri, Cișmigiul a fost lăsat fără pază și servicii de curățenie, coșurile nu mai sunt golite

Tinerii au întocmit o listă cu problemele parcului Cișmigiu și s-au dus cu ea la noii aleși. Așa cum au rezolvat problema păunilor hrăniți cu pufuleți, speră să le rezolve pe toate.

La solicitarea noastră, Ana Ciceală, consilier general în noul mandat, a organizat o întâlnire cu persoanele din conducerea ALPAB și alți 4 colegi din CGMB. Eram dornici să obținem o listă de măsuri concrete în urma întâlnirii, însă nu mereu „socoteala de acasă” se potrivește cu cea din realitate. Bogdan Tănase, directorul ALPAB ne-a povestit că Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului, a lăsat instituția care administrează majoritatea parcurilor din capitală fără buget alocat, încă de la final de septembrie, când a pierdut alegerile.

Dupa alegeri, parcul a ramas fara paza si servicii de curatenie

Cireașa de pe tort au livrat-o însă companiile municipale, care, de mai bine de o săptămână, și-au retras tot personalul din Grădina Cișmigiu și celelalte parcuri bucureștene, lăsându-ne fără servicii de pază, curățenie și îngrijire spații verzi. Administrarea parcului funcționează acum în regim de avarie. Curățenia și golirea coșurilor de gunoi se face sporadic, cu ajutorul personalului detașat de la serele din Ghencea, căci ALPAB Cișmigiu are doar 3 angajați.

E bine că știm de unde pornim. Nu ne rămâne decât să dăm o mână de ajutor când vedem gunoaie aruncate pe peluze și să ne bucurăm de această toamnă (mult așteptată) cu frunze pe alei”.

Grup de inițiativă civică, succes și te urmărim de aici din Palatul Universul, de lângă Cișmigiu, unde se află redacția B365.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button