O învățătoare din București, înregistrată când urla la elevi și îi jignea. „Analfabeto, ești varză!”

28 sept. 2022
471 Afișari
O învățătoare din București, înregistrată când urla la elevi și îi jignea.
O învățătoare din București, înregistrată când urla la elevi și îi jignea. "Analfabeto, ești varză!". Imagine simbol: Pexels

În spațiul public a apărut o înregistrare în care o învățătoare din București îi jignea și țipa la elevi în momentul în care le verifica tema: „analfabetă, nu ți-e rușine?”. Mama unui copil o acuză pe învățătoare că îi umilește constant pe elevi. Învățătoarei nu i se pare că are un comportament nepotrivit, iar directoarea școlii spune că profesorul are doar „un timbru impunător”. Totodată, ceilalți părinți o apără pe învățătoare.

O învățătoare din București, înregistrată când jignea elevii

Discuția a fost înregistrată la ora de limba și literatura română, clasa a IV-a, Școala Gimnazială nr.79 din București. Învățătoarea le-a verificat temele copiilor, apoi una dintre eleve a citit cerința cu voce tare și a răspuns:

„- De ce l-a trezit mama pe Nică mai devreme?

– Mama l-a trezit pe Nică mai devreme ca să-i spună câtă treabă are”.

– Ca să-i spună «am multă treabă, culcă-te la loc»?! Așa ai înțeles tu?! Ia dă încoace caietul!”

Continuă, cu ton ridicat: „«La trezit»?! Așa se scrie? Și așa mi-ai spus?! Cum mi-ai citit mie răspunsul!? Că am auzit că te bâlbâiai… cum trebuia să-mi răspunzi? (…) Ia uite, și «la rugat», fetițooo! Ești clasa a IV-a, analfabetă, scrii «l-a rugat, l-a chemat» fără cratimă?! (…) Nu ți-e rușine? Cum ai ajuns, fato, în clasa a treia? Măi fetiță, măi! (…) Vai, vai, vai”, potrivit Libertatea.

Învățătoarea nu s-a oprit aici. A început să țipe și mai tare și a decis să-i dea calificativul „insuficient” elevei pentru temă. În acest timp fetița începuse să plângă:

„Du-te la loc, hai, lasă boceala, lasă boceala! Ce să-ți povestesc… Unde te duci tu în fiecare zi? La înot? Da!? Du-te la înot și-o să ai notele… să înoți. Foarte slabă ești în ultimul timp! Uită-te și tu hal de temă, ție nu ți-e rușine?! Vă trebuie școală, nenică! Ce să faci cu înotul!? Ce să spun…”, a continuat învățătoarea. Pe fundal se auzea plânsul copilei.

Discursul a continuat:

„Ia-ți caietul, ești varză! Pune mâna și învață ortograme. Și pune mâna și fă-ți temele cu seriozitate, nu în bătaie de joc! Du-te de aici, să nu te mai văd!”, conform sursei citate.

Comportamentul învățătoarei a fost reclamat de un singur părinte

Singurul părinte care a reclamat comportamentul învățătoarei a declarat pentru Libertatea că aici este vorba despre un abuz. Copilul refuză să mai meargă la școală pentru că învățătoarea îi umilește și îi jignește în fața clasei.

Directoarea școlii i-a luat apărarea învățătoarei în momentul în care a fost contactată de Libertatea:

„se află la final de carieră și niciodată în activitatea ei nu s-a făcut vreo altă sesizare, este prima oară când se întâmplă așa ceva. Noi toți am fost uimiți și am făcut verificări. Am vorbit cu președintele comitetului de părinți, care a fost vocea celorlalți părinți de la clasă, și nu mi s-au adus la cunoștință alte nemulțumiri legate de activitatea dumneaei”, a explicat directoarea.

„Vorbim tare ca să fim auziți”

Directoarea a explicat că profesorii au 33-34 de copii la clasă, iar din această cauză, cadrele didactice au tendința să vorbească mai tare pentru a fi auziți. Directoarea școlii a spus despre învățătoare că „are un timbru ridicat al vocii și noi știm asta”.

Totodată, susține că, în urma acuzațiilor aduse de părinte, a existat o cercetare disciplinară.

Mai mulți părinți o susțin pe învățătoare: „Există chiar și un document depus din partea celorlalți părinți, un punct de vedere de susținere. Noi încercăm să gestionăm cu înțelepciune această situație”.

Învățătoarea a fost surprinsă de acuzațiile aduse de mama elevului și a declarat că femeia nu i-a transmis, personal, că ar fi nemulțumită de modul în care predă.

Cookies