O imagine dintr-un București parcă de pe altă planetă, un oraș cu tramvaiul care spăla străzi

13 ian. 2023
11682 Afișari
O imagine dintr-un București parcă de pe altă planetă, un oraș cu tramvaiul care spăla străzi
O imagine dintr-un București parcă de pe altă planetă, un oraș cu tramvaiul care spăla străzi Sursa foto: Tramclub

Istoria tramvaiului din București, primul mijloc de transport în comun din oraș, este absolut fascinantă.De la tramvaiul tras de cai de-atunci, de la începuturi, și până la Imperio de-acum, s-au petrecut extraordinar de multe transformări.

Tramvaiul de la Salubritate

Iar dacă vreți să trăiți mici experiențe precum cea pe care o oferă o imagine ca asta, dați din când în când câte un ochi pe grupul de Facebook Tramclub, acolo unde am dat peste bijuteria asta de imagine. Este din Bucureștiul anului 1955, iar unui dintre bucureșteni își amintește rostul acestui tramvai:

Aceste vagoane au aparținut fostei ISB (Întreprinderea de Salubritate București) Se spălau străzile pe timp de caniculă…

Tramvaiele utilitare ale STB

De altfel, de-a lungul anilor, STB a avut – și încă mai mare – mai multe tramvaie utilitare, vagoane și remorci folosite pentru transportul de materiale sau întreținerea căii de rulare. Unele dintre acestea sunt derivate din vagoanele de pasageri (cum ar fi vagonul polizor ), altele au fost create  special pentru acest scop (frezele, așa-numiții „măgăruși” etc).

Să nu uităm de vagoanele-pluguri de zăpadă, în cazul în care ăși mai amintește cineva cum arăta zăpada în București.

 

tramvaie-utilitare-stb
Vagonul „Măgăruș” – sursa foto: wikimedia

În 1871 au apărut primele tramvaie din București; erau trase de cai și au fost primele mijloace de transport în comun. Liniile Calea Moșilor – Piața Sf. Gheorghe și Piața Sf. Gheorghe – Calea Griviței au fost primele  trasee. 23 de ani mai târziu, în decembrie 1894, în Capitală au apărut și primele tramvaie electrice, care circulau între Obor și Cotroceni, pe un traseu cu o lungime de 6,5 km.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies