O grădiniţă din Bucureşti, amendată de CNCD pentru umilirea unui copil cu dizabilităţi

de:
10 dec. 2015
0 afișări
O grădiniţă din Bucureşti, amendată de CNCD pentru umilirea unui copil cu dizabilităţi

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea contravențională a Grădiniței 224 pentru că o educatoare a supus ”unor tratamente umilitoare și degradante” un copil cu nevoi speciale.

Sesizarea a fost făcută de președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, Mădălina Turza.

„Copilul a fost chiar agresat de mai multe ori. Educatoarea îl izola, le spunea părinților să nu își lase copiii să se joace cu micuțul Radu. Doamna educatoare nu lucra deloc cu micuțul, vorbea în toată grădinița că cel mic este bolnav, le-a cerut părinților să îl ducă la o grădiniță specială. Într-o zi, când educatoarea nu a putut să vină la grădiniță, celelalte educatoare nu au vrut să îl primească în grupele lor”, a explicat Turza.

Potrivit CEDCD, „deși educatoarea în cauză a părăsit unitatea de învățământ la scurt timp după sesizarea redactată de organizație, CNCD constată prin decizia sa faptul că micuțul Radu a fost deopotrivă discriminat și hărțuit, în sensul în care ‘o serie de drepturi ale copilului au fost atinse, între care se poate menționa în primul rând dreptul la demnitate și dreptul la educație de calitate, fiind totodată creat un cadru intimidant, ostil și degradant față de copil”.

Radu are 5 ani și a fost diagnosticat cu deficit de atenție și hiperkinetism. Timp de mai mulți ani, părinții săi au făcut eforturi majore pentru recuperarea sa într-un centru privat de terapii. În 2014, copilul a fost declarat apt pentru școlarizarea într-o grădiniță de masă de către specialiști și medici.

În septembrie 2014, mama copilului l-a înscris la Grădinița nr. 224, aducând la cunoștința personalului situația sa. De asemenea, aceasta a discutat cu educatoarea despre copilul său, explicându-i progresele majore pe care acesta le-a înregistrat și oferindu-și sprijinul pentru micile aspecte legate de neatenția copilului sau nevoia sa de mișcare.

Din octombrie 2014 și până la începutul anului 2015, lucrurile s-au acutizat, copilul fiind supus unor tratamente umilitoare, nebeneficiind de sprijinul și adaptările necesare, iar părinții au fost supuși unor presiuni constante de retragere a copilului din grădiniță. În acest sens, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), sesizată de CEDCD, a constatat absența măsurilor de adaptare și neîndeplinirea unor indicatori obligatorii în ceea ce privește școlarizarea unui preșcolar cu nevoi speciale, au precizat reprezentanții CEDCD.

Cookies