O firmă privată câştigă zeci de milioane de euro din eliminarea biletelor de hârtie ale RATB

de:
06 iun. 2011
0 Afișari
O firmă privată câştigă zeci de milioane de euro din eliminarea biletelor de hârtie ale RATB

Un turist trebuie să plătească circa 1,5 euro pentru o călătorie cu mijloacele de transport în comun din Bucureşti, iar acest tarif plasează capitala României în topul celor mai scumpe oraşe din Europa.

Pentru achiziţionarea unei cartele magnetice, călătoria costă circa 6 lei. UTI, compania care a amplasat cititoarele electronice ale RATB, primeşte bani şi de la două bănci mari pentru a le pune la dispoziţie programul de acceptare a plăţilor prin card. Celelalte bănci care vor lansa un card pentru plata călătoriilor RATB vor colabora tot cu firma UTI, companie deţinută de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Și în cazul călătoriilor cu metroul băncile trebuie să încheie acelaşi parteneriat.

Încasările companiei din cititoarele de carduri de pe mijloacele de transport în comun din Bucureşti se ridică la câteva milioane de euro. UTI a iniţiat şi soft-ul de acceptare pe care l-a vândut RATB, astfel că are de câştigat, pe termen lung, atât de la stat, cât şi de la bănci. Conform unor surse apropiate situaţiei, citate de România Liberă, costurile interfeţei pentru adaptarea cardurilor bancare la cititoarele RATB se ridică la circa un milion de euro.

Conform aceleiaşi surse, UTI a preluat un soft, Mifare, existent deja pe piaţa internaţională şi l-a adaptat la condiţiile specifice RATB, măsură care a generat companiei încasări de milioane de euro, dar şi o afacere pe termen lung.

UTI obţinut nenumărate contractele cu statul prin dezvoltarea unor soluţii de soft, dar şi pentru lucrări de infrastructură pentru Metrorex şi RATB, a căror valoare totală se ridică la sute de milioane de euro.

Cookies