O firmă din București a vândut online telefoane, dar a omis să plătească taxe. A „uitat” de vreo 12 milioane de lei

15 feb. 2022
371 Afișari
O firmă din București a vândut online telefoane, dar a omis să plătească taxe. A
O firmă din București a vândut online telefoane, dar a omis să plătească taxe. A "uitat" de vreo 12 milioane de lei

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au descoperit o firmă care avea sediul în București și care a vândut online telefoane mobile în valoare de aproximativ 43 de milioane de lei, dar fără să fiscalizeze veniturile.

O firmă din București a vândut online telefoane, dar a omis să plătească taxe

Vreme de aproximativ 2 ani de zile, în perioada 2019-2021, firma cu sediul în București a vândut online telefoane mobile de ultimă generație și a încasat venituri totale de aproape 43 de milioane de lei. Nimic greșit până aici, doar că aceste venituri nu au fost înregistrate și nici declarate.

Astfel, reprezentanții firmei au „uitat” de vreo 12 milioane de lei (prejudiciu total), reprezentând: taxa pe valoare adăugată, impozitul pe profit și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF vor sesiza organele de urmărire penală.

În urma verificărilor, inspectorii antifraudă fiscală au descoperit că reprezentanții firmei din București livrau chiar ei în Capitală și vindeau telefoanele direct din portbagajul mașinii. Peste 17.000 de colete au fost exepediate în România, cu plata ramburs, prin intermediul unor firme de curierat, cărora le-au declarat identități fictive.

Nereguli fiscale pe bandă rulantă

De asemenea, Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au descoperit că nu se desfășura nicio activitate comercială la sediul declarat. Colac peste pupăză, la aceeași adresă sunt înregistrate peste 500 de alte firme.

Ca activitatea să pară legală, produsele erau livrate cu opțiunea de verificare a coletului la livrare și erau însoțite de înscrisuri cu aparență de factură. În realitate, clienții nu beneficiau de drepturile legale și nici de garanția produsului.

Totodată, firma cu sediul în București era inactivă și accepta plăți doar în numerar. Acestea fiind semne clare ale unor nereguli fiscale.

Pentru asigurarea fiscalizării încasărilor, DGAF anunță nu se oprește și continuă verificările vânzărilor online de bunuri cu livrare prin curier.

„Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor comercianților, persoane fizice sau juridice, care au realizat vânzări online, să se asigure că au achitat toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.”, transmite ANAF prin intermediul unui comunicat de presă.

Cookies