O fetiță de opt ani cu o dizabilitate gravă, respinsă de mai multe școli din București

de:
22 apr. 2013
0 Afișari
O fetiță de opt ani cu o dizabilitate gravă, respinsă de mai multe școli din București

„Alexia are opt ani şi trei luni şi este diagnosticată cu tumoare hipotalamică cu metastaze spinale, operată în urmă cu patru ani, fiind încadrată în gradul grav de dizabilitate. În ciuda diagnosticului, şi prin eforturi uriaşe ale părinţilor, în prezent micuţa se află la un nivel de dezvoltare mentală în jurul vârstei de 6-7 ani, fiind verbală şi independentă în mare parte a activităţilor sociale”, arată Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi într-un comunicat de presă remis luni, citat de Realitatea.net.

Mama fetiţei a iniţiat demersurile de înscriere a Alexiei în invăţământul primar şi, fiind vorba de un copil cu dizabilităţi, aceasta s-a adresat, conform legii, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), „care avea obligaţia de a emite o orientare şcolară a micuţei către şcoala de masă sau către şcoala specială”, au precizat reprezentanţii ONG-ului.

„CMBRAE a evitat să realizeze orientarea, transferând responsabilitatea asupra mamei de a identifica o şcoală «dispusă» să o primească pe micuţa Alexia”, potrivit sursei citate.

În aceste condiţii, mama Alexiei a făcut trei încercări succesive de a-şi înscrie fiica la şcoală, ultima fiind la un colegiu din Bucureşti, unitate de care aceasta aparţine cu domiciliul, însă în toate cazurile a primit refuzuri categorice.

Conducerea colegiului bucureştean i-a spus mamei că „politica” şcolii nu permite încadrarea unui astfel de copil în unitatea de învăţământ, chiar dacă beneficiază de însoţitor, arătând că prezenţa fetiţei ar putea disturba procesul educaţional, deoarece copiii „s-ar uita la însoţitor şi nu ar mai fi atenţi la învățătoare”, au mai precizat reprezentanţii ONG-ului.

„Acesta este unul dintre multele exemple concrete ale dificultăţilor majore întâmpinate în mod curent de părinţii copiilor cu dizabilităţi. Atragem atenţia asupra faptului că mama minorei a fost victima unor încălcări flagrante ale drepturilor copilului ei atât la nivelul CMBRAE, cât şi la nivelul Colegiului. Este inadmisibil faptul că în România anului 2013, drepturile copiilor cu dizabilităţi sunt încă considerate de autorităţile responsabile o formă de bunăvoinţă. Copiii cu dizabilităţi nu sunt şi nu trebuie să fie obiectul milei publice. Ei sunt în egală măsură posesorii unor drepturi inalienabile instituite prin legislaţia naţională şi internaţională. Cred cu tărie faptul că fiecare părinte trebuie să fie conştient de aceste drepturi şi să şi le revendice atunci când autorităţile tac sau sfidează. Este unicul mod de a construi un viitor de normalitate pentru copiii noştri”, a spus Mădălina Turza, preşedintele CEDCD, citată în comunicat.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a precizat că asistă cazul micuţei Alexia şi îl va monitoriza până la dobândirea efectivă a drepturilor acesteia.

Cookies