O femeie din București a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu și-a microcipat câinele

12 mai 2022
5399 Afișari
O femeie din București a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu și-a microcipat câinele
O femeie din București a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu și-a microcipat câinele. Sursa foto: Pexels

Poliția Locală a amendat cu suma de 5.000 de lei o femeie din București care nu și-a microcipat câinele. Legea îi obligă pe stăpânii animalelor de companie să-și microcipeze blănoșii, să-i înregistreze în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân, să le facă carnet de sănătate, dar și să-i sterilizeze.

O femeie din București nu și-a microcipat câinele și a fost amendată cu 5.000 de lei

Primăria Capitalei anunță că Poliţia Locală a continuat să verifice dacă iubitorii animalelor de companie respectă obligaţiile legale ce le revin cu privire la microciparea şi sterilizarea acestora.

O femeie din București, stăpâna unui unui câine de rasă comună care locuiește la curte, în Sectorul 3, a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că nu și-a microcipat animalul de companie, așa cum este prevăzut în lege. Femeia deține un câine de rasă comună pe care nu l-a microcipat, nu l-a înregistrat în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân și nu i-a făcut nici măcar carnet de sănătate.

Cele menționate mai sus sunt obligații prevăzute de OUG 155/2001 în sarcina deținătorilor de animale de companie. Neregulile au fost stabilite, prima dată, de polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B. la mijlocul lunii martie – la acea dată s-au desfășurat acțiuni de informare cu privire la îndatoririle legale ce revin posesorilor de câini și pisici. Atunci, femeia din București a fost sancționată contravențional cu avertisment și i s-a pus în vedere ca, într-un termen rezonabil, să intre în legalitate.

Astfel, agenții Poliției Locale a Municipiului București au revenit pentru verificări zilele trecute și au descoperit că niciuna dintre obligațiile legale nu a fost îndeplinită. În acest sens, pentru că a fost încălcat art. 8 alin. 4 din Ordonanța de Urgență 155/2001, deținătoarea patrupedului a fost sancționată contravențional cu o amendă în valoare de 5.000 de lei.

Amenzi de peste 34.000 de lei

De la începutul anului 2022 și până-n prezent, polițiștii locali ai Serviciului Poliția Animalelor din cadrul DGPLCMB au sancționat contravențional mai mult de 120 de deținători de animale de companie care nu au respectat legea din domeniul protecției animalelor. Valoarea amenzilor este de 34.300 de lei.

Important: proprietarii sau deținătorii de câini, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, sunt obligați prin lege să-i identifice pe blănoși prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). Proprietarii sau deținătorii animalelor de companie care nu respectă aceste obligații riscă să fie sancționați cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, potrivit informațiilor transmise de PMB.

Cookies