O femeie care a vrut să se arunce de pe un bloc din București a fost salvată de polițiști. Operațiune impresionantă

O femeie care a vrut să se arunce de pe un bloc din București a fost salvată de polițiști. Operațiune impresionantă
O femeie care a vrut să se arunce de pe un bloc din București a fost salvată de polițiști

O femeie din București s-a urcat pe acoperișul unui bloc de 10 etaje și a amenințat că se aruncă în gol. Antena 3 scrie că, printr-o impresionantă operațiune de salvare, polițiștii au negociat cu ea și au convins-o să coboare de pe acoperiș.

O femeie care a vrut să se arunce de pe un bloc din București a fost salvată de polițiști. Operațiune impresionantă
Polițiștii au negociat cu femeia și au reușit să o convingă să coboare de pe acoperișul blocului de 10 etaje de unde amenința că se va arunca. Sursa foto: Antena 3

Cine este femeia care a vrut azi să se arunce de pe bloc în București

Din informațiile de până acum, este vorba o femeie de aproximativ 50 de ani, care suferă de tulburări psihice și care, în această dimineață, s-ar fi certat cu tatăl ei, conflict care i-ar fi declanșat episodul suicidal. 

După ce a fost convinsă să coboare de pe acoperișul blocului de 10 etaje de unde amenința că se aruncă în gol, femeia a fost dusă la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, să primească asistență și tratament de specialitate.

Sănătatea psihică în România

În România, sănătatea psihică nu a fost niciodată prioritate pentru niciun Guvern. În statistici, sunt aproximativ 70 de mii de români care suferă de afecțiuni psihice, dar datele sunt mai degrabă irelevantă, pentru că ele cuprind doar oamenii care au cerut și au primit certificat de handicap. 

Estimările sunt că, în realitate, sănătatea psihică este o problemă uriașă a societății românești și că, în România, unul din patru român suferă de o afecțiune psihică.

Există studii care plasează România pe locul 3 în topul european al persoanelor cu afecțiuni psihice. Dar numai  1 din 10 români este diagnosticat

Sunt mai multe motive care au generat discrepanța profundă dintre datele oficiale și realitatea românească. Desigur, un rol decisiv îl are lipsa completă de preocupare guvernamentală pentru sănătatea psihică. Deloc de neglijat este, însă, și stigma. „Nu mă duc la psiholog sau psihiatru că doar nu-s nebun”, își spun deseori oamenii care ar avea nevoie de sprijin și terapie, dar care trăiesc într-o societatea în care sănătatea mintală este mai degrabă un tabu.

În România, o problemă psihică este, de cele mai multe ori, sinonimă cu dezastrul: devii cu totul de neînțeles și, mai cu seamă, devii povară. Și pentru cei din jur, și pentru o societate care nu e echipată că tot ce e nevoie pentru a te trata și, poate, vindeca.