O femeie a MURIT după ce a primit o transfuzie greşită de sânge la Spitalul de Arşi din Bucureşti

de:
13 iul. 2016
0 Afișari
O femeie a MURIT după ce a primit o transfuzie greşită de sânge la Spitalul de Arşi din Bucureşti

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, dr. Adrian Stănculea, a declarat, pentru News.ro, că femeia a fost adusă în noaptea de 13 spre 14 iunie, „în şoc hemoragic, cu muşcături de câine, oase rupte şi o mână atârnând, iar în camera de gardă i s-a spus că are grupa de sânge A, dar la perfuzie i-a fost pus sânge din grupa B„.

Femeia a decedat după o săptămână de la internare, pe 20 iunie, iar cazul a fost raportat de reprezentanţii Spitalului de Arşi la Ministerul Sănătăţii, fiind anunţată astfel o greşeală transfuzională.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi a mai spus medicul şi asistentele care i-au acordat îngrijiri femeii în noaptea de 13 spre 14 iunie au constatat imediat că s-a făcut o transfuzie greşită de sânge, iar aceasta a fost trecută imediat pe dializă şi tratament.

Adrian Stănculea a ţinut să precizeze că nu crede că transfuzia greşită de sânge a fost cauza decesului femeii, ci starea gravă în care a fost internată.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat că CMR fost înştiinţat de Direcţia de Sănătate Publică a Muncipiului Bucuerşti despre această situaţie. „Cu celeritate, CMR a trimis întâmpinarea de la DSP la Colegiul Medicilor Bucureşti, care va avea în dezbatere acest dosar”.

În prezent, conducerea Spitalului de Arşi face o anchetă internă. De asemenea, şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor fac verificări.

„Inspecţia sanitară din cadrul DSP Bucureşti a efectuat deja două controale la Spitalul de Arşi de la momentul semnalării cazului pacientei cu transfuzie greşită. Rapoartele arată că unitatea de transfuzii (UTS) a Spitalului de Arşi funcţiona de peste un an de zile fără autorizare de funcţionare. În momentul de faţă, coordonăm procesul de autorizare a unităţii şi revenirea la normal, pentru ca actul medical să se desfăşoare în condiţii de siguranţă atât pentru pacient cât şi pentru medici. Determinarea greşită a grupei de sânge pare să fi fost rezultatul unei erori umane, iar în acest caz, singura autoritate cu atribuţii legale de verificare este Colegiul Medicilor. Personalul medical de la Spitalul de Arşi a depus toate eforturile pe lângă managementul unităţii pentru autortizarea UTS, dar acestea au fost ignorate de conducerea spitalului. Ministerul analizează cauzele care au dus la situaţia actuală, măsurile care se impun şi revenirea la normal”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Cookies