O familie vietnameză, fericită să se întoarcă acasă din „țara neutră România”. Primii vietnamezi repatriați din Ucraina au plecat de pe Aeroportul Otopeni

08 mart. 2022
564 Afișari
O familie vietnameză, fericită să se întoarcă acasă din

Primul zbor de repatriere care a adus înapoi 287 de cetățeni vietnamezi, fugiți prin România din calea războiului din Ucraina, a aterizat marți la prânz pe Aeroportul Internațional Nội Bài, din Hanoi, relatează presa din Vietnam. La bordul aeronavei se aflau 71 de copii sub 12 ani, inclusiv 14 sub doi ani.

Comandat de guvernul vietnamez și efectuat gratuit de compania națională Vietnam Airlines, zborul a decolat pe 7 martie de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni) din București.

7 zile de condus încontinuu pentru a ajunge în România

Nguyễn Thị Thu Khanh, unul dintre pasageri, a povestit că a condus mașina timp de șapte zile consecutiv pentru a pleca din Ucraina ”într-o țară neutră”. Ea a spus că a fost norocoasă să fie selectată pentru primul zbor către Vietnam.

„A fost îngrozitor, iar acum sunt aici, sunt acasă, mulțumesc tuturor celor implicați”, a spus ea, abia stăpânindu-și lacrimile, relatează vietnamnews.vn.

Fugiți din Harkov

O altă femeie vietnameză care locuiește în Harkov a spus că nici comunitatea vietnameză, nici ucrainenii nu au crezut inițial că războiul ar putea escalada la nivelul actual când tot mai multe informații vin despre conflict.

Ea a spus că a trebuit să-și lase afacerile acolo, și, din fericire, mai avea câteva economii din timpul pe care a lucrat în Ucraina.

Zborul Vietnam Airlines care aduce înapoi cetățenii vietnamezi evacuați din Ucraina a aterizat marți la prânz pe Aeroportul Internațional Nội Bài din Hà Nội. Un alt zbor este programat pentru 10 martie din București.

Ministerul Sănătății din Vietnam a instruit că persoanele repatriate cu aceste zboruri nu trebuie să fie testate pentru COVID-19 sau să prezinte vaccinări sau certificate recente de recuperare înainte de îmbarcare, dar ar trebui să respecte măsuri preventive precum purtarea măștilor, dezinfecția și evitând adunările mari.

La intrare, toți pasagerii, cu excepția copiilor sub doi ani, au fost testați de autoritățile sanitare sau se vor autotesta pentru coronavirus în primele 24 de ore de la intrarea în Vietnam. Dacă rezultatele testelor sunt negative, aceștia vor continua să își monitorizeze starea de sănătate în termen de 10 zile de la data sosirii. Dacă rezultatul este pozitiv, acestea trebuie să informeze imediat autoritățile locale de sănătate pentru instrucțiuni suplimentare.

Cookies