O elevă de la Liceul Șincai din București a fost obligată să susțină proba de Bacalaureat desculță. „M-au pus să aleg: ori mă descalț, ori plec acasă”

28 iun. 2023
77338 Afișari
O elevă de la Liceul Șincai din București a fost obligată să susțină proba de Bacalaureat desculță. „M-au pus să aleg: ori mă descalț, ori plec acasă”
O elevă de la Liceul Șincai din București a fost obligată să susțină proba de Bacalaureat desculță. „M-au pus să aleg: ori mă descalț, ori plec acasă” | Sursă foto: INQUAM Photos: Octav Ganea

O elevă din București, de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, a fost obligată de profesorii supraveghetori să susțină prima probă de Bacalaureat desculță. Eleva nu fost lăsată cu adidașii în sala de examen din cauza unor inscripții în engleză.

O elevă din București a fost pusă să dea examenul de Bacalaureat desculță

O absolventă de liceu din București a trăit o experiență neplăcută, luni, 26 iunie 2023, când a mers la Colegiul Gheorghe Șincai pentru a susține prima probă a Bacalaureatului.

Fata a fost obligată de către supraveghetori să își dea jos adidașii pentru a da proba la Limba și Literatura Româna. Motivul pentru care aceasta a fost pusă să se descalțe a fost că avea înscrisuri în limba engleză pe adidași.

Mesajul scris pe încălțări era următorul: Defining the grey area between black and white as the color Off-White – Definim zona gri dintre negru și alb drept culoarea Off-White.

Fata a declarat, pentru Libertatea.ro, următoarele:

Mi-au zis: «ce e cu adidașii ăștia?». Și m-au pus să aleg: ori mă descalț, ori plec acasă. Și normal că am preferat să stau desculță ca să pot da examenul.

Absolventa a mai transmis că își dorește doar să treacă cu bine de acest examenul important.

70 de lucrări au fost anulate la același liceu

Tot la Colegiul Național Gheorghe Șincai, 70 de lucrări de Bacalaureat ale absolvenților au fost anulate.

Această decizie a fost luată de către profesorii supraveghetori deoarece un cuvânt din titlu ar fi fost scris mai jos, pe rândul următor, și ar fi putut fi considerat semn. Mai precis, este vorba despre cuvântul „de” din „proba de…”.

Zecile de lucrări au fost anulate la un aproximativ oră de la începerea probei, motiv pentru care elevii au fost nevoiți să transcrie pagini întregi.

Ministrul Educației a declarat următoarele:

Am verificat și lucrările anulate pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Există niște metode prin care tăierea unor chestiuni greșite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării și o să ne asigurăm că se cunoaște mai bine acest lucru.

Vom verifica și dacă în lucrările anulate există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrării și vom lua măsuri ca astfel de incidente să nu se mai întâmple. Avem anchetă în desfășurare la aceste centre de examinare.

De asemenea, Ligia Deca a declarat că a cerut Inspectoratului Școlar ca un „inspector monitor” și un „inspector de management instituțional” să supravegheze activitatea în centrele de examen.

Cookies