Eclipsă parţială de Soare, astăzi, la Bucureşti, de la 09:00 la 12:00

de:
04 ian. 2011
0 Afișari
Eclipsă parţială de Soare, astăzi, la Bucureşti, de la 09:00 la 12:00

Prima eclipsă parţială de Soare a anului, care a avut loc marţi, 4 ianuarie, a fost vizibilă şi în România, acoperirea maximă a soarelui, de aproximativ 76%, fiind atinsă în jurul orei 10.35, în zona centrală a ţării, anunţă NewsIn.

Specialiştii anunţă că acoperirea maximă a Soarelui de către Lună a fost cuprinsă între 75% (în sudul şi sud-estul ţării) şi 78% (în nord-vest). De altfel, fenomenul a debutat în estul ţării, în jurul orei 9.05 şi cel mai târziu în vest, în jurul orei 9.13. Maximul fenomenului a fost  înregistrat în jurul orei 10.35 (pentru zona centrală a ţării) cu o acoperire a Soarelui de 76%. Eclipsa s-a terminat în jurul orei 12.07.

Înălţimea Soarelui deasupra orizontului a fost destul de mică (17°). A

Managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, prof. dr. Monica Pop, a avertizat, marţi, că este foarte riscant ca oamenii să privească la soare, în timpul eclipsei, cu ochelari de soare sau cioburi înnegrite. Aceasta a arătat că privitul soarelui în timpul eclipsei fără ochelari de soare speciali pentru asemenea momente poate produce arsuri retiniene ireversibile, care nu apar imediat.

Pe 11 august 1999 a avut loc ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX vizibilă în ţara noastră.

Prima eclipsă solară a anului 2011 va putea fi văzută în Europa cu un maxim de vizibilitate în nordul Suediei (la ora 8.50 GMT, 10.50, ora României), dar şi în Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

De altfel, conul de penumbră va atinge mai întâi suprafaţa Pământului în zona de nord a Algeriei, la ora 6.40 GMT (8.40, ora României), apoi se va deplasa către est, iar locuitorii din Europa de Vest, dar şi din Cairo, Ierusalim, Istanbul sau Teheran vor putea observa fenomenul. Rusia centrală, Kazahstan, Mongolia, nord-vestul Chinei sunt regiuni în care eclipsa va coincide cu momentul asfinţitului Soarelui. Eclipsa parţială se va termina la ora 11.00 GMT (13.00, ora României).

Specialiştii anunţă că în 2011 se vor produce patru eclipse solare parţiale şi două eclipse lunare totale, o combinaţie rară care se va repeta de doar şase ori în cursul acestui secol.

Ultima eclipsă totală de Soare a avut loc pe 11 iulie 2010, în Pacificul de Sud, iar următoarea va putea fi urmărită pe 13 noiembrie 2012 şi va traversa o parte din Australia, Noua Zeelandă, Pacificul de Sud şi America de Sud.

Cookies