ȘTIRI

O echipă de medici de la Spitalul Colentina, medaliată cu aur la Geneva

Medicii Victor Cauni, Cristian Persu si Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale, informeaza Hotnews.com.

Cei trei medici de la Spitalul Colentina din Bucuresti au primit pentru aceasta inventie medalia de aur la Salonul de inventica de la Geneva, dar si premiul Technopol Moscova si premiul Arabia Saudita.

„Aceasta cerere de brevet cu care am participat la Salonul international de inventica de la Geneva 2014 se refera la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Aceste interventii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanata, sunt interventii deosebit de delicate, care necesita o curba destul de mare de invatare. Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile – incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar – se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului”, a declarat pentru Mediafax medicul Victor Cauni, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.

Potrivit medicului, in prezent, operatii de acest fel sunt simulate pe fructe, cum ar fi spre exemplu, mere, pere sau gutui.

„Cred ca un aparat care reproduce organismul uman si care ajuta medicul sa invete mai usor tehnicile chirurgicale in acest tip de boala este foarte important. In lume mai existau simulatoare pentru alte tipuri de interventii, dar pentru acest tip de interventie si la modul in care exista acest simulator, consideram ca este o premiera mondiala, de aceea ne-a fost acordat premiul”, a mai spus Cauni.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button