O doamnă la un mall din București a văzut primii refugiați și a avut un șoc. Unda n-a ajuns, totuși, în buncăr la Putin

03 mart. 2022
2241 Afișari
O doamnă la un mall din București a văzut primii refugiați și a avut un șoc. Unda n-a ajuns, totuși, în buncăr la Putin
Oana Titică

Astăzi se împlinește o săptămână de când ne-am culcat în pace și ne-am trezit în război. Bună dimineața.

În ultima săptămană, la granițele pe unde intră vecinii din Ucraina la noi în țară, valuri impresionante de români s-au dus să ajute cum au putut, încercând astfel să aline oroarea celor trăite. Multă lume a dus sandviciuri, câțiva au urlat DE CE DUCEȚI SANDVICIURI CĂ SE STRICĂ?!?, mulți s-au dus cu mașinile personale să conducă refugiați unde aveau treabă sau i-au luat la ei acasă și le-au făcut șnițele. Câțiva au trimis cuști transportoare de pisici, fiindcă o mare parte din refugiați au plecat cu Miți direct la subțiori și era de ajutor să nu stea s-o caute pe Miți prin boscheți la Vama Siret, că le plângea copilul în cealaltă mână și vomita de pe autobuz, în fine.

În timp ce lumea se agita să facă fiecare ce poate, în fața laptopurilor și smartphone-urilor, desigur, erau alții care ziceau ‘hai bă, mă lași’.

Să explic.

Acum câteva zile, unul dintre reportajele Libertatea de la graniță avea următorul titlu: ‘Reportaj nefardat lângă Nistru cu secretele migrației din Ucraina. Unii în Bentley, Porsche ori Mercedes, „cei amărâți, vai de capul și de sufletul lor”.’ Acest titlu a stârnit confuzie sinceră în mintea unor cititori care nu înțelegeau – de ce pleacă dacă au mașini scumpe? De ce nu se înghesuie cu alții cu trenul? Să stea la ei în țară dacă au bani! În imaginația lor, probabil semnificația cuvântului ‘refugiat’ este aceeași cu ‘persoană fără posibilități financiare’, iar in calitate de bogat, când îți faci configurația Cayenne-ului când plasezi comanda la dealer, ai acolo un buton ‘adaugă scut anti rachetă – 100.000 euro’, deci în cazuri de război stai în mașină în fața blocului până se termină bombardamentul, apoi te duci sus în bloc și verifici dacă mai merge Netflixu’.

Asta i-am explicat unei colege de la alt magazin din mall-ul unde lucrez în această perioadă (long story, irelevant aici) când mi-a povestit siderată că în weekend au ajuns refugiații la noi în București și a fost extrem de șocată să vadă că că femeile erau ‘îmbrăcate foarte bine’ și că au achiziționat ‘sutiene scumpe’.

Și m-a întrebat:

De ce nu stau la ei în țară dacă au bani?!

Iată, dragi cititori, că invidia, acest apanaj deosebit al fostului bloc sovietic, nu ține cont de riscuri de moarte.

Best Friends Forever

Există acest banc superb.

‘Unu se mută în Siberia. După vreo cinci ani vine singurul vecin la el, care stătea la vreo sută de kilometri depărtare.

– Vecine, diseară vreau să dau o petrecere și am venit să te invit.

– Nu știu, vecine, mă gândesc, dar ce facem acolo?

-Ca la orice petrecere, ascultăm niște muzică, bem niște vodcă, facem niște sex.

– Și câtă lume mai vine?

– Păi, dacă vii și tu, o să fim doi.’

Cam așa s-a intamplat și ieri la conferința ONU, după ce Serghei Lavrov, ministrul de externe rus a declarat că ‘Rusia încă are mulți prieteni în lume’. Într-o aproape unanimitate, Națiunile Unite au condamnat invazia rusească, cu doar 5 voturi importivă – Rusia (d’oh), Belarus(d’oh 2), Coreea de Nord, Eritrea și Siria.

Fix ca și cum ar ține cineva o adunare la o școală și bully s-ar vota între ei, că oricum nu vrea nimeni să îi invite la petrecere.

Alta-i viața în Altai

Rămânând la subiectul psihopatie – în ultimele zile, Putin nu a mai fost văzut public, nu a făcut declarații la TV, prilej pentru speculații pe temă și știri care se dovedesc a fi ulterior fake news sau pure presupuneri. Sau nu.

Aflăm dintr-o publicație independentă ucrainiană că expertul militar Oleg Zhdanov susține că Vladimir Putin s-a refugiat deja în buncărul antiatomic din Altai, unde se află și familia sa. Deși citim în presă că Oleg mai delirează din când în când, dacă este adevărat, sperăm că Putin are internet și citește ce părere are toată lumea despre el.

Margaret Atwood a spus cândva ‘Women are afraid men will kill them. Men are afraid women will laugh at them’. Dacă este adevărat (și experiența de viață a multora dintre noi o confirmă), bărbații au o teamă de a se râde de ei, fantasmatic echivalentă cu moartea. În special narcisicii și cu atât mai mult psihopații, care pot chiar să te omoare dacă faci mișto de ei. De aceea, eu sper că Putin chiar este în buncărul ăla și citește cum lumea îl compară cu Hitler, dar mai ales cum că toate femeile (și nu numai) și-ar arunca chiloții la vederea lui Zelenski, pe care Putin îl desconsideră și care între timp a devenit erou național și simbol al curajului.

***

Încheiem cu o știre în alt ton, care ar putea să îi ajute pe scepticii descriși la începutul articolului – colegii de la b365.ro au publicat acest articol  ‘Un vapor plin cu mașini de lux s-a scufundat în Atlantic. 1.100 de Porsche și sute de Bentley & Lamborghini și Audi s-au dus, practic, pe apa Apa Sâmbetei’. Având în vedere situația actuală, ne gândim serios să începem să organizăm scufundări în acest sens.

Până nu ne scufundăm altfel.

Nota B365.ro: Cu Oana am rămâne și pe insulă pustie, în situație complicată de supraviețuire, am merge și la război cu ea. Cu ea și cu scrisele ei.

Cookies