O dimineață din viața unei persoane fără căldură în București

09 feb. 2022
2984 Afișari
O dimineață din viața unei persoane fără căldură în București
Oana Titică

Bonjour! Dușul cu apă ca gheața face bună dimineața!

06:30 – Deschid ochii. Constat cu ușurare și o oarecare surprindere că nu am murit în flăcări nici în noaptea respectivă. Când tot blocul doarme cu caloriferele electrice pornite și aerele condiționate pe 30 de grade, riscul să ne ducem toți la cele sfinte via circuit electric nu este de neglijat.

Casc larg și reflectez: dacă ar lua foc un bloc plin de aeroterme pornite, acesta ar fi singurul lucru care ar scoate oamenii în stradă și i-ar face să meargă cu bazucile la sediul Termoenergetica, fostă RADET. Îmi amintesc că, în principiu, nu deține nimeni o bazooka în București și probabil iar am visat dubios.

06:45 – Scot un picior de sub cele trei pilote și mă îndrept spre caloriferul apartamentului. Este mai rece decât sufletul primarului general. E gheață. Mă așez cu fundul pe adevăratul meu prieten, caloriferul electric cu ulei, și intru pe site-ul CMTEB, unde se anunță ce puncte termice au avarii, respectiv ce blocuri țin de ele, și ora la care ar trebui să fie repus sistemul în funcțiune. Avaria aferentă blocului meu ar fi trebuit să se repare azi noapte la ora 23:30. Acum caloriferele sunt bocnă, iar blocul meu nici nu mai apare pe lista de avarii. Semn că situația a fost rezolvată.

Sun la numărul de telefon CMTEB. Pentru bogați și pentru cei care au centrale: când suni acolo, un mesaj preînregistrat cu vocea unei doamne middle-aged care ar putea să sperie copiii îți spune o polologhie care durează multe minute. ‘Bună dimineața. Ați sunat la COMPANIA TERMOENERGETICA BUCUREȘTI. VĂ OFERIM INFORMAȚII DESPRE STAREA SISTEMULUI, FUNCȚIONAREA …. (aici o listă lungă cu ce se oferă). PRIN INTERMEDIUL MESAJELOR PREÎNREGISTRATE… etc etc’

Cât trec minutele infinite până doamna își spune poezia, ajung la concluzia că toată lumea din acest oraș e proastă, mai puțin eu, desigur. Persoana care s-a gândit că un cetățean congelat cu copii și nevastă în casă vrea să audă o cucoană înregistrată este probabil aceeași cu omul care printează hârtii A4 pline de texte cu regulamente și căcaturi și le lipesc pe geamul instituțiilor publice. Efectiv. nimănui nu-i trece prin cap că nu le citește nimeni. 

Sau e aceeași persoană care a publicat listele de adăposturi în caz de război pe site-ul IGSU, dar nu le-a pus în ordinea alfabetică a orașelor. Deci, dacă acum în juma’ de oră, să zicem, ne bombardează rușii și vrei să intri pe net să cauți în ce adăpost îți duci nevasta sau dacă o lași naibii în fața blocului, durează ÎNCĂ o jumătate de oră să îți găsești orașul, fiindcă nu e la litera la care trebuie.

În această reverie, sunt transferată la o operatoare call-center. 

• Bună dimineața, de la blocul blabla Sector 3, caloriferele sunt reci de trei zile, pe site scria ca se remediază azi-noapte, iar acum nici nu mai apărem pe site.

• Bună dimineața, verific acum.

• ….

• Da, păi nu mai avem nici o notificare, înseamnă că au rezolvat colegii avaria!!!

• Doamnă, iar îmi spuneți că de fapt am căldură când nu am?!

• Nouă așa ne apare. Vreți să preiau o sesizare?

Fiindcă am mai încercat de câteva ori să explic centralistelor procesul psihanalitic prin care e o tortură să spui cuiva care îngheață în casă că el de fapt ARE CĂLDURĂ, dar nu-și dă seama (sau minte), închid telefonul. O trec pe doamna respectivă pe lista persoanelor foarte inteligente din București cu care va trebui să discut în viitor și mă îndrept spre baie. 

Fiindcă aici, evident, nu a existat nici o aerotermă pe timpul nopții, baia este un iglu foarte drăguț și colorat în care miroase a odorizant floare de magnolie. Îmi pun Nicki Minaj în boxe și mă pregătesc de un miniduș cu apă înghețată.

Pentru necunoscători, minidușul cu apă înghețată este ca un duș obișnuit, dar care durează 30 de secunde și în timpul ăsta plângi.

07:30 – Scot cățaua la plimbare. Fiindcă este foarte grasă și are două straturi de blană, problemele mele cu termoficarea nu sunt și ale ei. Ne întâlnim cu diverși vecini cu care ne împărtășim problemele. Vecinii îmi răspund letargic

• Ce să facem, asta e țara în care trăim.

• Așa e România…

• Toți niște hoți..

• Așa era și pe vremea lui Ceaușescu…

Încerc să îi conving să mergem să protestăm la Primărie sau undeva, dar toată lumea are altă treabă și oamenilor le este și puțin lene.

08:30 – mă machiez și plec spre a-mi începe ziua. Citesc că Virgil Popescu, ministrul energiei, a îndemnat românii să fie ‘mai cumpătați’ și să nu mai consume atâta curent. Mă gândesc la blocul meu noaptea,  plin de calorifere electrice și aeroterme, pe care oamenii le țin în priză ca să nu le înghețe copiii în pat. Îi trec pe Virgil pe lista persoanelor cu care va trebui să am o discuție în viitor și mă duc spre munci diverse.

Nota B365.ro: Am stabilit cu Oana că, atunci când va începe în București revoluția termo, facem noi afișele și pancartele. Și am mai stabilit și să ne luăm chestii de citit pentru pauzele de revoluție, pentru că orice revoluție modernă are pauză de masă, de cafea, de live pe fb, de postare pe Insta și, desigur, de citit. Aici e o primă listă de lecturi obligatorii:

Cookies