ÎN BUCUREȘTI

O companie ruseasă ar fi câștigat licitația pentru Magistrala 6, până la Băneasa. Posibile implicații legale după ce legea achizițiilor a fost schimbată recent (SURSE)

Surpriză mare privind construcția Magistralei 6 a metroului bucureștean, spre Băneasa. Asocierea Esta Construction LLC(Rusia) – Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş(Turcia) a câștigat licitația pentru proiectare și execuție structuri de rezistență la viitoarea linie de Metrou M6, între stațiile 1 Mai-Băneasa, transmite Economica.net.

Surpriza mare este vine de la câștigătorii licitației, fiind prima oară când o companie din Rusia ar intra într-un mare proiect local de infrastructură. Mai mult, momentul este unul extrem de controversat, având în vedere tensiunile din Ucraina, dar și modificarea legii achizițiilor publice din România în sensul interzicerii accesului la licitații a firmelor din țări non UE care nu fac parte din Spațiul Economic European(SEE) , nu se află în proces de aderare la UE ori care nu au semnat Acordul privind Achizițiile Publice al Organizației Mondiale a Comerțului (AAP), scrie economica.net.

Punctaj aproape perfect la licitație

Asocierea ruso-turcă a obținut, conform informațiilor Economica.net, peste 97 de puncte dintr-un total de 100, urmând să fie declarată câștigătoare a licitației pentru proiectare și execuție structure de rezistență la tronsonul 1 Mai-Tokio/Băneasa din viitoarea linie de metrou M6. Dacă în cazul societății turcești nu există semne de întrebare, Turcia fiind o țară considerată în proces de aderare la Uniunea Europeană, în cazul rușilor de la Esta Construction suntem inclusiv în fața unei probleme de natură legală.

Legea achizițiilor publice, modificată recent

Autoritățile au modificat recent Legea Achizițiilor Publice în sensul limitării accesului la licitații pentru proiecte de infrastructură. Conform prevederilor noului OUG care modifică legea, companii din țări precum China sau Rusia nu mai pot participa la licitații de infrastructură majoră la noi în țară.

Concret, noile prevederi arată că un operator economic poate participa la licitații doar dacă provine dintr-o țară care îndeplinește una dintre următoarele condiții:

-un stat membru al Uniunii Europene;

-un stat membru al Spațiului Economic European (SEE)

– țări terțe care au ratificat Acordul privind Achizițiile Publice al Organizației Mondiale a Comerțului (AAP), în măsura în care contractul de achiziție publică atribuit intră sub incidența anexelor 1, 2, 4 și 5, 6 și 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;

– țări terțe care se află în proces de aderare la Uniunea Europeană;

– țări terțe care nu intră sub incidența pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaționale prin care Uniunea Europeană este obligată să acorde accesul liber la piața în domeniul achizițiilor publice;”.

Din analiza legislației secundare care însoțește noul OUG , reiese că Rusia nu se încadrează în niciuna dintre situațiile de mai sus.

Tensiuni în creștere între Rusia și România

Relațiile dintre România și Rusia trec în această perioadă printr-o etapă tensionată. Recent, Rusia a decis retrimiterea în țară a unui diplomat român, ca răspuns la decizia României de a îl expulza pe atașatul militar al Ambasadei Rusiei la București sub acuzații de spionaj.

Cine este compania Esta

Rușii de la Esta sunt specializați mai ales în construcția de mall-uri, bazaruri, magazine și hoteluri. Compania rusească Esta, parte a asocierii care a câștigat licitația pentru M6, are și o filială în România, însă a participat la licitație cu o firmă înregistrată în Cipru.

În Rusia, Esta pare să fie specializată mai degrabă în construcția de centre comerciale, hoteluri și cazinouri, conform informațiilor publicate pe propriul site . Conform sursei citate, singurele proiecte de infrastructură la care Esta Construction a participat sunt două aeroporturi, anume Gagarin și Domodedovo. Un alt proiect major a fost și construcția stadionului echipei de fotbal Kuban Krasnodar. În rest, portofoliul firmei este format mai ales din centre comerciale, hoteluri, cazinouri și școli.

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, declara la începutul acestui an că în a doua parte a lui 2021 va fi anunțat câștigătorul pentru secțiunea 1Mai-Tokio (Băneasa) a viitoarei linii de metrou M6. Cu aceeași ocazie, Drulă spunea și că autoritățile au decis să renunțe definitiv la tronsonul care lega și Aeroportul Otopeni la noua magistrală, deoarece era un proiect prea scump și fără susținerea economică.

Cine a mai participat la licitație

La licitație pentru M6, în afară de asocierea ruso-turcă au mai participat trei alte asocieri. Este vorba despre Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. , China Communications Construction Company & 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.p.A. și FCC – Gülermak J.V.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button