O clădire din București, consolidată printr-o metodă inovativă, testată la noi și la Amsterdam. Intervenția se face în exterior, iar locuitorii nu vor mai fi relocați

24 iul. 2023
2334 afișări
O clădire din București, consolidată printr-o metodă inovativă, testată la noi și la Amsterdam. Intervenția se face în exterior, iar locuitorii nu vor mai fi relocați
O clădire din București, consolidată printr-o metodă inovativă, testată la noi și la Amsterdam. Intervenția se face în exterior, iar locuitorii nu vor mai fi relocați | Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că o clădire din București va fi consolidată printr-o metodă tehnică inovativă. Aceasta permite efectuarea lucrărilor fără mutarea locuitorilor.

O clădire din Sectorul 4 urmează să fie consolidată printr-o soluție tehnică inovativă

Clădirea care urmează să fie consolidată are două etaje și se află pe Strada Intrarea Văcărești nr. 2, Sectorul 4. Intervenția se va face în exteriorul clădirii, astfel că proprietarii nu vor mai fi relocați în alte locuințe.

Nicușor Dan a mai spus, pe Facebook, că Bucureștiul a fost acceptat recent în Programul Orizont Europa 2021-2027 care finanțează proiecte care au o componentă de cercetare cu aplicabilitate sau de testare a soluţiilor.

În acest fel, Primăria Municipiului București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 568.000 euro pentru renovarea clădirii.

Intervenția pentru consolidarea clădirii se numește „Multicare”, la care lucrează specialiști ai unor universități din Olanda și Italia.

Soluția tehnică inovativă de consolidare, la care lucrează specialiști ai unor universități din Olanda și Italia, va fi testată în București și în alte două orașe, Avellino şi Amsterdam. Intervenţia „Multicare” presupune consolidarea imobilului la exterior, printr-o soluţie având la bază materiale cu emisii reduse de carbon. Peste acest sistem se va aplica un ecran multifuncţional care va îmbunătăţi semnificativ eficienţa termică a clădirii, cu panouri fotovoltaice integrate.

Totodată, pentru monitorizarea pe termen lung se vor monta senzori seismici integraţi în sistemul de faţadă.

Municipiul București prin Primăria Municipiului București ia parte la Program ca parte a unui Consorțiu internațional alcătuit din 21 de parteneri.

Clădirea în care a funcționat Banca Națională a României și Creditul Funciar Rural a fost expertizată

Primarul Capitalei a anunțat, pe pagina de Facebook, că se expertizează clădirea monument istoric în care a funcționat o perioadă Banca Națională a României și Creditul Funciar Rural.

În acest fel, PMB, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a desfășurat activități de expertizare a clădirilor în vederea consolidării acestora.

În perioada următoare, vizată este clădirea monument istoric de pe Bulevardul I. C. Brătianu nr. 10, în Sectorul 3. Această clădire va fi consolidată, reabilitată și pusă din nou în funcțiune, promite Nicușor Dan.

Pentru elaborarea expertizei tehnice, se realizează o serie de teste, printre care:

  • efectuarea releveului clădirii (printr-o scanare 3D),
  • analizarea structurii de rezistenţă,
  • efectuarea analizelor si testelor (nedistructive) în vederea determinării caracteristicilor materialelor,
  • studiu geotehnic (foraje, dezveliri de fundaţii) etc.

Imobilul are parter, etaj și mansardă. Acesta are o suprafață de circa 3.653 metri pătrați.

Imobilul se află pe lista monumentelor istorice din Capitală, la categoria B. Acesta datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai exact din 1880.

Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, având ca destinație sediul instituţiei financiare „Creditul Funciar Rural”. Aceasta a găzduit și primul tezaur al Băncii Naționale Române.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies