O super-casă făcută de studenţii bucureşteni ajunge la Madrid VEZI CUM VA ARĂTA

de:
01 iun. 2011
0 Afișari
O super-casă făcută de studenţii bucureşteni ajunge la Madrid VEZI CUM VA ARĂTA

În iunie 2010, echipa din Bucureşti făcea primii paşi pentru a se califica la competiţia internaţională Solar Decathlon Europe 2012. După opt luni de lucru la propunerea tehnică, în ianuarie 2011, echipa, care  era compusă, la început, doar din câţiva studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi profesionişti, s-a calificat în etapa finală a competiţiei.

În prezent, pentru realizarea casei Prispa sunt implicaţi circa 50 de studenţi, din mai multe facultăţi din Bucureşti. Instituţiile de învăţământ superior care au anunţat, până acum, că vor susţine realizarea acestui proiect sunt Facultatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design din cadrul Universitãţii Naţionale de Arte, Departamentul de Meteorologie şi Hidrologie din cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii din Bucureşti, Școala Naþională de Studii Politice şi Administrative şi Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

După ce vor construi casa în Bucureşti, studenţii români o vor dezasambla şi reasambla la Madrid. Etapa finalã a concursului va avea loc în toamna anului 2012 şi va presupune asamblarea şi expunerea caselor proiectate de universităţile participante în Villa Solar, o locaţie special amenajată în capitala Spaniei. Casele intrate în această fază a competiţiei vor fi deschise publicului larg, fiind supuse, în acelaşi timp, celor 10 criterii de departajare, care dau şi numele competiţiei – decatlonul. Probele concursului sunt grupate în cinci categorii de bază: Arhitectură, Energie, Confort, Social-economic şi Strategie.

Casele solare, proiectate şi executate după analize şi studii amănunţite, vor demonstra că o locuinţă individuală poate fi proiectată astfel încât să genereze suficientă energie electrică pentru a acoperi nevoile oricărui locuitor, inclusiv iluminatul, gătitul, spălatul vaselor şi al hainelor, dar şi alimentarea aparatelor electronice şi electrocasnice, menţinând temperatura şi calitatea aerului interior la un nivel confortabil.

Cum va arăta casa Prispa

Casa românească, ce va ajunge la Madrid, va avea o amprentă la sol de 100 de metri pătraţi, un singur nivel, cu posibilitatea de mansardare. Locuinţa va avea două camere, baie, bucătărie şi spaţiu de depozitare, va fi complet mobilată şi utilată şi va putea fi extinsă fără ca structura de rezistenţă să fie afectată. Printre tehnologiile ecologice folosite pentru această casă se numără panourile solare, amplasate pe mai bine de jumătate din suprafaţa acoperişului, celulele fotovoltaice, parcarea pentru biciclete, reciclarea apei gri, folosirea unor materiale de construcţii tradiţionale, integrate în acest concept nou. Casei nu-i va lipsi prispa, element specific arhitecturii autohtone, care a generat şi numele proiectului cu care va participa România, în 2012, la Solar Decathlon Europe.

Studenţii vor ca, pentru construcţia casei Prispa, să se încadreze într-un buget de maxim 70.000 de euro astfel încât acest imobil să fie accesibil şi celor cu venituri medii. Pentru a participa la competiţia Solar Decathlon, tinerii trebuie să găsească şi fondurile necesare acestui proiect.

Romanian Green Building Council i-a premiat pe membrii Prispa pentru cel mai bun proiect pe educaţie sustenabilă.

Raluca Păun, studentă la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, participantă la proiectul Prispa, spune că, în prezent, s-a format şi s-a unificat echipa şi s-a ajuns la o identitate comună: conceptul de prispă, ”care ne reprezintă atât pe noi, cât şi casa, iar de aici trebuie să dezvoltăm proiectul astfel încât acesta să fie cât se poate de eficient, atât pentru concurs, cât şi pentru a fi adus în ţarã şi implementat aici”.

În echipa lor, studenţii români îl au şi pe Pierre Bortnowski, un tânăr de origine belgiană şi franceză, care a aboslvit cursurile universitare în arhitectură, iar acum este arhitect stagiar, în Bucureşti, şi lucrează într-un birou de profil. ”Am venit din Belgia pentru că e mult mai fain aici. Îmi place România fiindcă este o ţară foarte bogată, din toate punctele de vedere: geografic, cultural, economic – pentru că oamenii de aici au pământ care creşte aşa cu ochii închişi, au mare, munţi, Dunăre, au tot ce vor; doar că românii sunt puţin mofturoşi, asta este singura problemă”, a declarat, pentru B365.ro, Pierre Bortnowski.

Tânărul susţine că, de obicei, românii nu văd decât partea negativă a lucrurilor. ”Dacă le arătăm, prin reprezentarea României la Solar Decathlon, că se poate altfel, că nu trebuie să distrugi totul, că nu trebuie să construieşti Casa Poporului la fiecare colţ, că, de fapt, casa modernă este confortabilă şi sustenabilă, înainte de a fi mai mare decât cea a vecinului, poate că vom reuşi să le schimbăm, încet, încet, părerea”, spune Pierre.

Cine este tânărul belgian care a dat Bruxelles-ul pe Bucureşti

Pierre Bortnowski nu a venit aici întâmplător, ci are o legătură cu ţara noastră, din partea tatălui său, care este originar din România. El spune că îi plac foarte mult românii şi faptul că are sentimentul că este mult mai liber, chiar dacă ţara are multe minusuri. Pierre mai precizează că în Belgia, i-ar fi fost mult mai greu să participe la un concurs precum Solar Decathlon pentru că acolo oamenii sunt mult mai greu de mişcat. Pierre a descoperit că românii nu prea au capacitatea de a lucra în echipă, astfel că, realizarea unui proiect în echipă este o provocare foarte mare pentru că oamenii nu ştiu să lucreze împreună cu alţii pentru un scop comun. Acesta consideră că, atâta timp cât la facultate practica este aproape inexistentă, un asemenea proiect atrage interesul multor studenţi. Chiar şi aşa, perioada mare de desfăşurare a competiţiei a dus la o fluctuaţie mare în rândul participanţilor români la Solar Decathlon Europe 2012.

Pierre spune că, pentru că îi place foarte mult să vorbească, a învăţat limba în cinci luni fiindcã a stat mult în preajma românilor.

După ce a stat un an aici, prin programul Erasmus, Pierre s-a întors la Bruxelles, unde şi-a continuat studiile, încă un an, şi a revenit în România. Chiar dacă ştie că la Bruxelles ar putea câştiga mai mult, tânărul susţine că nu ar pleca din Bucureşti pentru bani, ci doar dacă s-ar hotărî să locuiască în altă ţară.

Solar Decathlon Europe este un concurs internaţional dedicat universităţilor din întreaga lume pentru a concepe şi construi o casă care să utilizeze exclusiv energia solară şi care va fi echipată cu tehnologii de maximă eficienţă energetică. Competiţia a fost iniţiată de către Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, în anul 2002. În Europa, acest concurs este organizat de către Guvernul Spaniei şi Universitatea Tehnică din Madrid, cu sprijinul Departamentului de Energie al SUA. Participanţii sunt exclusiv universităţi, colegii şi alte instituţii de învăţământ postliceal acreditate. Echipele de studenţi se vor întrece în a proiecta, construi şi exploata în mod eficient o casă alimentată exclusiv cu energie solară.

Pierre Bortnowski şi Raluca Păun au fost speakeri la primul eveniment TEDxYouth @ Bucharest, conferinţă organizată sub licenţa TED global. TED este o organizaţie non-profit devotată ideilor care merită împărtăşite şi a început în urmă 25 de ani, ca o conferinţă de patru zile, ţinută în California şi a ajuns, în prezent, la stadiul de conferinţă globală, care anual îi invită liderii lumii să îşi prezinte ideile în 18 minute. Printre vorbitorii TED se numără şi Bill Gates, Al Gore, Gane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Phillipe Stark, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende şi Gordon Brown.

Cookies