O călătorie cu STB, dilema bucureșteanului: SMS-ul se trimite înainte sau la urcarea în mijlocul de transport? | Răspuns OFICIAL

05 mai 2022
29088 Afișari
O călătorie cu STB, dilema bucureșteanului: SMS-ul se trimite înainte sau la urcarea în mijlocul de transport? | Răspuns OFICIAL

Dilema bucureșteanului care merge cu mijloacele de transport în comun prin București: SMS-ul se trimite înainte sau la urcarea în mijlocul de transport?

Bucureștenii știu deja că o călătorie cu STB se poate achita în mai multe moduri: prin încărcarea online a cardului de transport nominal, plata prin intermediul aplicației de mobil 24Pay, plata cu cardul bancar contactless, direct la validator sau plata prin SMS.

În cazul în care folosiți utlima modalitate, plata prin SMS la numărul 7458, trebuie să știți răspunsul oficial al STB despre momentul ales, pentru a nu avea neplăceri când vin controlorii STB.

Întrebarea b365.ro către reprezentanții STB a venit în urma unui caz real, în care o persoană a fost amendată cu „supra-taxă” pentru că timpul de răspuns la SMS a fost mai lung.

Directorul comercial al STB Mihaela Stoica a afirmat ferm că se permite ca SMS-ul să fie trimis înainte sau la urcarea în mijlocul de transport, cu următoarele amendamente.

Răspuns OFICIAL al directorului comercial al STB Mihaela Stoica:

„SMS se trimite înainte sau la urcarea în mijlocul de transport. Având în vedere timpul scurt între stații, transmiterea SMS după plecarea vehiculul este permisă câtă vreme echipele de control nu incep verificările, astfel s-ar crea diferentiere între cei care validează și cei care utilizează canale alternative de plata.”

Practic, dacă nu ai trimis SMS până în momentul în care echipele de control au început verificările în vehicul ești pasibil de amendă.

Dacă ai urcat în STB și ai ghinionul să te intersectezi cu acestea, chiar dacă ai avut intenția de a trimite SMS dinainte, ei nu te vor mai lua în seama.

Bucureșteanul care a fost amendat deși trimisese SMS

Un călător a scris că i s-a părut nedrept să nu fie crezut că a fost de bună credință. Cazul a fost relatat pe 3 mai 2022.

„Buna ziua! Am și eu o problema. Am urcat astăzi la ora 15 din de la Gara de Nord in autobuzul 178 stiind ca am călătorii pe card. La urcare, am pus cardul pe validator și mi-a arătat sold 0. In acel moment am dat sms, fără sa văd controlorul care era fix in fata mea. Imediat după ce am trimis și primit instant confirmarea călătoriei, controloarea, care era in fata mea a blocat validatoarele și mi-a cerut sa ii arat titlul de calatorie. I-am arătat sms-ul și nu m-a inteles ca am crezut ca am calatorie pe card și când am văzut ca nu am am dat mesaj, m-a coborât la următoarea stație și mi-a dat “supra-taxa” un coleg de-al dânsei. Este normal acest lucru? Adică nu e ca nu am vrut sa plătesc. Cum pot afla numele controlorilor, mai ales numele domnului care mi-a dat amenda?”, a scris o persoană pe grupul de reclamații la STB.

Suprataxa este un titlu de călătorie cu tarif special, în valoare de 80 lei, emisă în momentul controlului persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil și validat sau documente care atestă gratuitatea. În cazul achitării suprataxei, agenții de control nu mai întocmesc proces-verbal de contravenție.

Plata suprataxei se poate realiza la agenții de control, cu bani cash sau cu cardul bancar contactless (Mastercard, Maestro sau Visa), inclusiv dacă acesta este înrolat pe telefonul mobil sau pe ceasul cu wallet integrat.

Cum se face plata cu SMS

Îți recomandăm să citești și:

Cookies