O bucureșteancă de 26 de ani a fost operată pe creier în timp ce era conștientă

de:
11 apr. 2014
8 afișări
O bucureșteancă de 26 de ani a fost operată pe creier în timp ce era conștientă

Este ora prânzului, iar Denisa Bucur se află pe masa de operaţie, conştientă şi înconjurată de medici şi asistenţi medicali. A fost diagnosticată cu tumoră cerebrală în urmă cu o lună, iar doctorii care au consultat-o la Spitalul Bagdasar i-au pus un diagnostic sumbru. Începuse să aibă crize specifice epilepsiei, simţea presiune foarte mare în ceafă şi în urechi şi o încerca aproape zilnic o stare de leşin. Incizia de cel puţin 12 centimetri pe care doctorii din spitalul de stat urmau să i-o facă, dar şi curele de chimioterapie care păreau mai mult decât necesare, au determinat-o pe Denisa să caute alternative.

S-a oprit asupra unui spital privat din Capitală, unde a întâlnit doctori care i-au readus zâmbetul pe buze şi care au făcut-o să intre plină de optimism în operaţie, cu toate că perspectiva de a fi trează în timp ce neurochirurgul îi extirpă tumora a speriat-o puţin.

Tânăra vorbeşte trei limbi străine pe lângă limba latina, pe care o ştie la perfecţie. Iar marele risc, spune doctorul anestezist Anca Vişan, era acela ca în timpul operaţiei să îi fie afectat centrul vorbirii. Pentru a se asigura că pacienta va putea vorbi în continuare atât limba franceză cât şi limba engleză, specialiştii au hotărât să o trezească pe tânără în timpul intervenţiei, scrie adevarul.ro.

Imobilizată, aceasta a răspuns în şoaptă întrebărilor puse de medicul anestezist, care i-a fost mereu aproape şi care a ţinut-o constant de mână. Întrebări din timpul operaţiei: „Cum se spune la pom în engleză?” „O să-ţi arăt nişte cuvinte. Spune-mi cuvântul acesta în limba engleză. Cum se spune la pom în limba engleză? Bravo. Dar în franceză?”, spune calm Anca Vişan. Este singurul medic din România care este pregătit să facă o astfel de anestezie. Iar pacienţii care sunt supuşi unei proceduri de acest tip, „awake”, beneficiază de suport psihologic înainte de a intra în operaţie. La fel s-a întâmplat şi în cazul Denisei.

„Operaţia a decurs foarte bine. A fost cel mai reuşit demers pe care l-am avut. Au fost doar trei momente în care am oprit chirurgul. Odată s-a blocat şi de două ori nu a vorbit corect, însă trezirea a fost perfectă, vorbeşte în continuare fluent şi celelalte două limbi pe care le-am stimulat. Sperăm ca neurochirurgii să fi extirpat în întregime tumora, dar vom vedea mâine pe RMN”, a explicat medicul Anca Vişan, potrivit căreia Denisa va părăsi spitalul privat în cel mult trei zile.

Deşi au avut multe emoţii, părinţii tinerei spun că toate recomandările primite de la prieteni au dus spre neurochirurgul Sergiu Stoica, cel care le-a operat fiica şi cel în care şi-au pus toată încrederea.

Cookies