O bucată dintr-un parc din centrul Bucureștiului a dispărut! Spațiul verde a fost retrocedat și proprietarii îl vor înapoi

03 sept. 2021
455 Afișari
O bucată dintr-un parc din centrul Bucureștiului a dispărut! Spațiul verde a fost retrocedat și proprietarii îl vor înapoi
O bucată dintr-un parc din centrul Bucureștiului a dispărut! Spațiul verde a fost retrocedat și proprietarii îl vor înapoi

O bucată dintr-un parc din centrul Capitalei, din spatele Tribunalului București, a dispărut. Angajații primăriei au luat de acolo băncile și gazonul după ce spațiul verde a fost retrocedat și proprietarii îl vor înapoi. Totuși Parcul Sfinților ar fi zonă protejată, conform PUZ-ului din zona respectivă.

Vreo 500 de metri pătrați din Parcul Sfinților, parc amplasat fix în spatele Tribunalului București, a dispărut pur și simplu săptămâna trecută. Angajații ADP Sector 4 au luat de acolo gardurile, tartanul și chiar gazonul. Se pare că terenul a fost retrocedat încă din 2005, iar Primăria Sectorului 4 a fost notificată recent să elibereze zona. Totuși, zona se pare că este una protejată și nu pot alărea alte construcții aici, motiv pentru care instituția transmite că vrea să exproprieze spațiul verde ca să reîntregească parcul.

Bucată de parc, retrocedată încă din 2005

Zona de parc a fost retrocedată prin Dispoziția 4811/31.10.2005 emisă de Primarul general al Municipiului București. Mai mult, proprietarii, Gina și Constantin Gheorghe, spun în scrisoarea transmisă către Primăria Sectorului 4 că la data retrocedării terenul era liber, conform instrucțiunilor din procesul-verbal de predare-primire încheiat la data de 15.12.2005 și a fost împrejmuit și amenajat de reprezentanții Primăriei Sector 4 drept parc. Proprietarii mai cer și documentele care au stat la baza amenajării parcului, pe acest teren, scrie hotnews.ro.

Totuși, zona apare ca spațiu verde în planurile urbanistice aferente zonelor protejate aprobate prin HCGMB nr. 279/2000, fiind considerat un parc istoric.

Anul acesta propietarii și-au cerut terenul înapoi

În data de 15 iulie a acestui an, proprietarii terenului respectiv au dat termen, prin executor judecătoresc, ca până în data de 21 august să elibereze terenul pentru predare sau să îl exproprieze.

Primăria S4 încearcă acum să recupereze bucata retrocedată, însă conform unei evaluări făcute în 2020, prețul exproprierii s-ar ridica pe la 500.000 de euro.

Fundația Eco-Civica spune că parcul este zonă protejată, Primăria nu avea voie să intervină

Totuși, reprezentanții fundației Ecocivica spun că parcul era zonă istorică protejată, iar Primăria Sectorului 4 nu avea dreptul să demoleze această porțiune.

”O parte din parc a fost retrocedată, iar primarul a ras tot ce era in acea porțiune de parc, fără a avea acest drept! Chiar dacă acea porțiune de parc a fost retrocedată, nu avea dreptul să o distrugă mai ales că parcul este zonă protejată și nu poți face nimic in el fără Primăria Capitalei și Ministerul Culturii. (…) Precizăm că și in Planul Urbanistic General terenul figurează ca parc”, a explicat fundația pe Facebook.

Cookies