„O blasfemie, istoria României nu e de închiriat”. Trenul Regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, închiriat pentru o petrecere de 1 Decembrie

27 nov. 2022
502 Afișari
„O blasfemie, istoria României nu e de închiriat”. Trenul Regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, închiriat pentru o petrecere de 1 Decembrie
FOTO de arhivă, Agerpres/ 1 decembrie 2018. Custodele Coroanei Romane, Margareta, si Principele Radu sosesc in Gara Alba Iulia, cu Trenul Regal, pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei.

De Ziua Națională din 1 Decembrie, 80 de persoane vor petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, după ce au plătit 500 de euro pe bilet. Evenimentul organizat de o firmă privată, ce a închiriat trenul de la Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA, este sold out, însă este considerat de Casa Regală a României „o blasfemie”.

Călătoria cu Trenul Regal pentru petrecerea de Ziua Națională a României ar urma să se desfășoare pe ruta Gara Băneasa – Sinaia și retur.

Firma de evenimente care a organizat petrecerea a încasat în total 40.000 de euro pentru cheful „unic” în Trenul Regal, scrie Libertatea.

„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu TRENUL REGAL, pe ruta București – Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară. Este una din puținele ocazii în care Trenul Regal va fi gazda unei experințe unice”, se arată pe pagina evenimentului.

Reprezentantul Casei Regale: ”Cu siguranţă, dezaprob total ceea ce se întâmplă acum”

Casa Regală a dezaprobă utilizarea pentru o petrecere a Trenului Regal care acum 5 ani l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeș, unde a fost înmormântat.

„Este, din punctul meu de vedere, o blasfemie să se facă astfel de acţiuni în Trenul Regal şi nu consider că poate fi închiriată istoria României. Cu siguranţă, dezaprob total ceea ce se întâmplă acum, pentru că Trenul Regal l-a condus pe regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, şi acum, după cinci ani, vedem că se întâmplă astfel de evenimente”, a declarat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă, pentru Antena 3.

FOTO: Agerpres/ Imagine din interiorul trenului regal

Trenul Regal, în patrimoniul Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA a închiriat Trenul Regal de 1 Decembrie, potrivit Europa Liberă. Societatea este în faliment, fiind controlată de administratorul judiciar Gabriel Iorgulescu.

„Societatea Feroviară de Turism „S.F.T. – C.F.R. S.A.” – în faliment are în patrimoniu material rulant de epocă, respectiv Tren Regal, Tren Moldovița, Tren Călugăreni, Tren Dracula, locomotive cu aburi etc. (…) Societatea nu primeşte subvenţie de la bugetul de stat, asigurându-şi veniturile exclusiv din închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, cantoane, etc) și prestații turistice cu trenurile de calatori care fac parte din materialul rulant de epocă”, a precizat Iorgulescu pentru Europa Liberă.

Acesta a mai spus că închirierea, în special a Trenului Regal, se face numai pentru evenimente „de interes cultural, stiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”.

Reprezentantul firmei susține că a discutat cu reprezentanții Casei Regale, care i-au spus că anul acesta nu va închiria trenul pentru 1 Decembrie, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.

 

Istoria Trenului Regal

Trenul Regal, fabricat în Italia, este folosit în prezent de către Familia Regală și este probabil cel mai vechi tren regal în funcțiune din lume.

Încă din anul 1928 a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari.

Patru generații ale Familiei Regale au folosit trenul: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana, potrivit Casei Regale.

Îți mai recomandăm și:

Cookies