O biserică de peste 200 de ani va fi demolată în Bucureşti

de:
11 feb. 2011
77 Afișari
O biserică de peste 200 de ani va fi demolată în Bucureşti

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a emis, la şedinţa din ianuarie, un Plan Urbanistic Zonal care prevede construirea unei biserici noi pe amplasamentul Bisericii ”Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi”, construită cu mai bine de 200 de ani în urmă.

Actuala biserică a fost refăcută anterior datei de 3 august 1764, de către Mitropolitul Grigorie II, când a fost sonsemnată într-una dintre Condicile Mitropoliei, spun reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Biserica ”Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi” a fost declasată de pe lista Monumentelor Istorice în 1938, când a început construcţia unei noi biserici pe amplasamentul ei. Între timp au venit însă comuniştii la putere, astfel că lucrările au fost sistate, povesteşte pentru B365.ro arhitectul Dan Ionescu, de la Institutul Naţional al Monumentelor Istorice.

În opinia acestuia, biserica situată din Sectorul 5 nu ar trebui demolată, ci ar trebui să se realizeze în schimb o extindere a ei, cum s-a întâmplat în cazul bisericilor Sfântul Gheorghe – Capra şi Biserica Șerban Vodă.

De altfel, în procesul de avizare a demolării bisericii s-a strecurat o eroare gravă, subliniază arhitectul: ”În Certificatul de Urbanism se menţionează adresa Str. Bărbătescu Vechi nr. 3-5 şi nu 1-3, adresa bisericii actuale. La numărul 3-5 sunt casele parohiale, două la număr şi fosta şcoală Bărbulescu Vechi, azi părăsită”.

Cookies