O bijuterie uitată în București: Turnul din Drumul Taberei. A fost construit când în zonă erau terenuri agricole și mlaștini

17 mai 2023
18139 Afișari
O bijuterie uitată în București: Turnul din Drumul Taberei. A fost construit când în zonă erau terenuri agricole și mlaștini
O bijuterie uitată în București: Turnul din Drumul Taberei. A fost construit când în zonă erau terenuri agricole și mlaștini. Sursa foto: Facebook/ Rezistența Urbană

Aflat pe Strada Sibiu, lângă Piața Drumul Taberei și vis-a-vis de complexul Favorit, turnul misterios este o plăcută surpriză urbană din București. Când a fost construit, de ce a fost construit, dar și ce se întâmplă cu el în prezent, mai jos.

Turnul din Drumul Taberei, o surpriză urbană din București

Informații despre Turnul din Drumul Taberei au fost puse în același loc, într-o postare pe pagina de Facebook a celor de la Rezistența Urbană.

Astfel, despre construcția turnului aflăm că nu există atât de multe informații, dar pare să dateze din primele decenii ale secolului 20. În acea vreme, în zonă existau terenuri agricole, mlaștini, barăci ale Pirotehniei Armatei, dar și aerodromul militar de pe platoul Cotrocenilor.

A fost turn de apă pentru Cazarma Militară 575 București. După ce a fost aprobat planul pentru construirea cartierului Drumul Taberei și au început să fie ridicate primele blocuri, în anul 1966, turnul a trecut din patrimoniul Ministerului Apărării al Republicii Socialiste România în administrarea Sfatului Popular al Orașului București (Primăria), astfel încât autoritățile locale să decidă ce se întâmplă cu el.

Sursa foto: Facebook/ Rezistența Urbană
Sursa foto: Facebook/ Rezistența Urbană

Vechiul turn a fost integrat în noul ansamblu

Fosta Stradă Bistra, azi actuala Stradă Sibiu, a fost definită în anii `60. Aceeași stradă a fost redenumită, în anul 1974, „Miron Constantinescu”, după comunistul de rang înalt ce a fost afară din Partidul Muncitoresc Romîn de Gheorghe Gheorghiu-Dej și reabilitat ulterior în Partidul Comunist Român de Nicolae Ceaușescu.

Prin 1968 – 1969, noua stradă a fost populată cu blocuri de tip Z. Vechiul turn nu a fost demolat, ci a fost înglobat în noul ansamblu, dar a fost mascat parțial de un bloc construit la bulevardul principal. A avut o nouă funcție: a fost transformat în magazin alimentar de cartier unde se găseau lapte, iaurt și Sana (ce rar se găsea în anii ’80). În fața intrării a fost amenajată chiar și o mică terasă.

Ce se întâmplă cu turnul, în prezent

Turnul continuă să fie o curiozitate a cartierului Drumul Taberei, dar n-are utilitate contemporană, lipsa de viziune a managerilor orașului e totală. Continuă să fie un simplu butic de cartier, amenajat kitschos. Pardoseala terasei din perioada comunistă e degradată, spațiul verde înconjurător nu e amenajat cum trebuie, per total peisajul e îmbătrânit și dezolant. Statutul juridic al clădirii nu e cunoscut, nu se știe dacă mai e a Primăriei sau nu. Într-un oraș care-și valorifică patrimoniul industrial vechi și-l inserează în circuitul comunitar/turistic prin conversie, turnul ăsta era deja hub cultural și observator al cartierului, ajustat și adaptat acestor funcțiuni. Să poți să te urci până-n vârf!, spunea Rezistența Urbană în octombrie, 2020.

Cookies