O bătrână a dat în judecată McDonald’s pentru că s-a opărit cu cafeaua lor și a câștigat 2.800.000 de dolari

18 iun. 2021
415 Afișari
O bătrână a dat în judecată McDonald's pentru că s-a opărit cu cafeaua lor și a câștigat 2.800.000 de dolari
Stella Liebeck a dat în judecată McDonald's Corporation pentru o cafea care i-a opărit coapsele.

Un domn și-a dat în judecată frizerul pentru că l-a tuns urât. Un altul, compania de telefoane pentru că i s-a rupt piciorul atunci când se afla într-o cabină telefonică și un șofer neatent a intrat cu mașina în ea. Iată numai câteva dintre motivele pentru care oamenii serioși și-au căutat dreptatea la tribunal și au reușit să obțină daune materiale. Dar, peste toate spețele domnește bătrâna care s-a opărit pe coapse, cu cafeaua de la McDonald's și din asta a câștigat 2.800.000 de dolari. Este cazul de la care pornește documentarul “Hot Cofee”, genul de film care îți poate schimba total felul în care gândești un subiect despre care toată lumea crede că știe totul și are o părere unanimă. E pe HBO GO. Foarte, foarte instructiv și util, te bagă la idei.

Once upon a time în America. Se întâmpla pe vremea lui Clinton, pe vremea în care Monica Lewinsky își arăta rochița în țara tuturor posibilităților. Bătrâna care și-a vărsat cafeaua fierbinte în poală și din asta a câștigat mulți bani a devenit subiect de glume pentru stand-up comedy și de bârfă/invidie pentru toată națiunea. Nu se mai pomenise una ca asta în istoria sistemului judiciar american.

Stella Liebeck a dat în judecată McDonald’s Corporation pentru o cafea care i-a opărit coapsele.

Opărita” care s-a îmbogățit din cafeaua fierbinte a devenit subiect de miștouri

Până și “Seinfeld” a preluat subiectul și l-a dezvoltat în serial. Cum dom’le? A câștigat? Cum a reușit? Cum de i-au dat dreptate? Vreau și eu! De la aceste întrebări pornește demonstrația curajoasă și părtinitoare a regizoarei Susan Saladoff, care nu se sfiește să țină cu opărita în film și, în general, cu orice cetățean mic, mic, sărac și „prost” care îndrăznește să dea în judecată o corporație plină de bani și de putere.

Vrei să dai în judecată General Motors sau Wal-Mart pentru că ai văzut șobolani în magazin, pe raft la patiserie? Vrei să îi chemi la tribunal pe cei de la Apple că ai vărsat berea pe tastatură? Dorești să îi aduci la bară pe cei de la Chevron că ți-au dat benzină îndoită? Poți. Mai precis, puteai. Că nici America nu mai e demult ce-a fost sau ce credeam noi că e.

De ce i s-a dat opăritei dreptate

Până la documentarul “Hot Cofee”, toată America credea că știe cum s-a întâmplat cu Stella Liebeck, bătrâna care a dat în judecată McDonald’s Corporation pentru o cafea care i-a opărit picioarele. Filmul ne ajută însă să înțelegem cu adevărat subiectul, dincolo de cancan. Bătrâna avea dreptate. O fotografie cu coapsele ei care au suferit arsuri de gradul III spune totul. Nu era o nebună care și-a dorit să profite. Pur și simplu a cerut să-i fie plătită spitalizarea și medicația și a cerut un capac mult mai sigur la paharul de cafea. A fost și ea de vină, că putea să fie mai atentă, dar și cei care vând cafeaua la temperatura de 87 de grade, au stabilit judecătorii. Unde mai pui că, înaintea ei, alte câteva sute de americani o mai pățiseră cu cafeaua fierbinte.

Stella Liebeck a dat în judecată McDonald’s Corporation pentru o cafea care i-a opărit coapsele.

Corporațiile au reușit să schimbe legea pentru procesele „neânsemnate”

Numai că atotputernicele corporații nu au lăsat lucrurile așa. Și-au pus la bătaie toți banii și influența ca să distrugă acest precedent și să-i convingă pe americani că nu au dreptul la “procese neînsemnate”. Că nu sunt o națiune de procesomani. Firmele s-au unit ca să obțină “legea reformei delictuale”, act normativ prin care afacerile lor sunt protejate de procesele considerate a fi frivole. Și au reușit să reducă inclusiv plafonul de daune. Așa că degeaba și-au mai căutat dreptatea cei care au avut de suferit din cauza unor erori medicale, de pildă. Legea nu mai era de partea lor. Interesele economice și politice au reușit să „reformeze” sistemul judiciar american în defavoarea celor care suferă daune mai mici sau mai mari, dar negreșit reale.

Clauza medierii obligatorii prin care angajatorul te obligă să nu mai ajungi la tribunal

Și așa s-au trezit americanii că, în orice contract pe care-l semnează cu neatenție – fie că e vorba de banale servicii de telefonie mobilă, bancare sau de documente legate strict de locul de muncă, apare clauza medierii obligatorii. Adică nu mai poți să-ți dai în judecată angajatorul dacă se poartă abuziv cu tine, ești obligat să faci o înțelegere cu el, exact așa cum vrea el. O înțelegere cu un singur câștigător. Filmul mai arată și efectele cheltuielilor necontrolate ale grupurilor de interese economice în campaniile electorale sau în alegerea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție. Practic, filmul spune că, în America, legea este făcută mai degrabă de corporații, de cei cu bani. Ei finanțează campaniile electorale, ei slăbesc sistemul judiciar în interesul lor, exclusiv. Ei aleg președinții.

Să dăm in judecată Ploaia, Soarta, coaja de banană

Documentarul a fost premiat și lăudat în America, la Festivalul Sundance, iar regizoarea Susan Saladoff și-a explicat demersul jurnalistic: „Am avut o teză și un punct de vedere clar. Am încercat să ajung și la cealaltă parte. Am luat legătura cu Camera de Comerț a SUA, Newt Gingrich și Karl Rove, dar nu au răspuns. Poziția mea este că voi știți deja ce face cealaltă parte. Am arătat in film partea despre care nu știți”.

După ce o să vedeți “Hot Cofee”, un documentar făcut aproape în stilul lui Michael Moore, poate că o să vă vină să dați pe cineva în judecată, fără să știți exact pe cine. Să dăm în judecată cerul pentru că plouă zilnic în București și avem climă musonică, să dăm în judecată STB-ul că are scaune jegoase în tramvaie vechi, Primăria că ne lasă cu gunoaiele pe stradă, arbitrii de fotbal, pisica neagră când ne taie calea, banana pe care alunecăm, cafeaua rece, cafeaua fierbinte. Soarta.Tot. Pentru că avem dreptate.

PS

Si ăla din cabina telefonică avea dreptate. Cabina aia se afla într-o intersecție și avea de mult timp ușa defectă. Compania de telefoane nu a reparat-o, deși a primit nenumărate sesizări. Când omul care vorbea la telefon a văzut că vine mașina peste el, nu a putut fugi, asa că s-a ales cu un picior rupt și multă strivire. Dar la noi cum e? Cine ne-a omorât la Revoluție? Cine ne-a tuns la mineriadă? Ne vedem la tribunal, o să vă caute avocații mei. Semnat, Zorro.

Stella Liebeck a dat în judecată McDonald’s Corporation pentru o cafea care i-a opărit coapsele.

Cookies