O bancă de alimente și o cantină socială se deschid pe Calea Giulești. PS 6 anunță câți oameni vor beneficia aici de o masă caldă, de la toamnă

02 mai 2024
184 afișări
O bancă de alimente și o cantină socială se deschid pe Calea Giulești. PS 6 anunță câți oameni vor beneficia aici de o masă caldă, de la toamnă
O bancă de alimente și o cantină socială se deschid pe Calea Giulești. PS 6 anunță câți oameni vor beneficia aici de o masă caldă, de la toamnă. Sursa foto: Unsplash

Risipa alimentară este o problemă adevărată în România, unde anual se aruncă 2,5 milioane de tone de mâncare. De Paște, de exemplu, cetățenii aruncă la gunoi cantități considerabile de alimente, pentru că adesea cumpără mai mult decât au nevoie. În acest sens, Primăria Sectorului 6 a inițiat o bancă de alimente și o cantină socială, un concept unic în țară, menit să ajute persoanele defavorizate.

Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, a construit o bancă de alimente și o cantină socială, care se află una lângă cealaltă, pe un teren donat de Biserica Ortodoxă Română, pe Calea Giulești 236. Acest concept 2 în 1 a va deservi 20.000 de persoane defavorizate, precum persoane fără loc de muncă, oameni în vârstă cu pensii mici sau familii care întâmpină probleme financiare.

„Cele două clădiri sunt finalizate. Banca de alimente are regim de înălțime P+1E și o suprafață construită de 1.406 mp. Are două camere frigorifice și una de refrigerare, rafturi cu alimente neperisabile, bucătărie mare, industrială, zone de preluare și distribuție. Cantina are doar parter, întins pe o suprafață de 446 mp. Într-un spațiu luminos, cu pereți de sticlă, dotat cu mese și scaune, oamenii vor lua masa. În spate, cantina va avea o bucătărie mai mică, unde se va face platingul.
Banca de alimente și cantina socială au propria stație de compost și punct de colectare separată a deșeurilor, astfel încât să ajungem la „zero waste”. De asemenea, vor dispune de o flotă de autoutilitare frigorifice care vor colecta alimentele de oriunde din țară.
În prezent, se lucrează la mici amenajări exterioare și la partea de rețele (cabluri de electricitate, centrală, alarmă…). Urmează mobilarea și dotarea lor cu toate cele necesare, apoi obținerea autorizațiilor și angajarea de personal. Vor fi date în folosință în toamna acestui an.”, a transmis Primăria Sectorului 6 printr-un comunicat de presă.

Cum funcționează banca de alimente din Sectorul 6

Banca de alimente va ridica de la distribuitori și de la producători produse care au riscul de a nu se vinde, pe care ulterior le prepară și le oferă persoanelor defavorizate în cele 3 cantine sociale din Sectorul 6, dar și la domiciliu, în cazurile speciale.

DGASPC Sector 6 a fost inclusă de curând în lista operatorilor receptori care au dreptul să primească donații în condițiile legii. Când se va deschide banca de alimente, aceasta va deveni loc de colectat, depozitat și distribuit produsele alimentare nevândute sau neconsumate.

Astfel, operatorii economici au un avantaj când donează alimentele, pentru că pot deduce cheltuielile cu alimentele aflate aproape de expirare, pe care nu reușesc să le mai vândă, dacă transferul acestora este efectuat conform prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare (Legea 49 din 15 martie 2024 pentru modificarea și completarea Legii 217/2016, privind diminuarea risipei alimentare).
În același timp, persoanele defavorizate aflate în grija DGASPC Sector 6 vor avea hrana asigurată, iar autoritatea locală reduce din cheltuieli.

Banca de alimente se va autosusține financiar în maximum un an, spune Ciprian Ciucu

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, spune că banca de alimente ar urma să se autosusțină financiar în maximum un an, că acest concept a dat roade în occident, dar și că aici vor fi angajate inclusiv persoane cu dizabilități.

„Banca de alimente va fi administrată precum o întreprindere socială și va angaja inclusiv persoane cu dizabilități. Conceptul este aplicat cu mare succes în societățile occidentale. Ambiția mea este ca în circa 6 luni, maximum un an de la realizarea investiției, acesta să se autosusțină financiar”

Date statistice

  • 15% din alimentele din magazine expiră și ajung la gunoi;
  • Acasă, în 47% din cazuri, principala cauză a risipei alimentare este achiziționarea excesivă de produse și expirarea termenului de valabilitate înainte de a fi consumate;
  • Conform unui studiu recent, la noi în țară, cel mai mult se aruncă: mâncarea gătită (48%), legumele (37%), pâinea și produsele de panificație (35%) și fructele (34%);
  • Aproape 88 de milioane de tone de alimente sunt risipite în fiecare an, în UE;
  • În România, anual, se aruncă 2,5 milioane de tone de mâncare.
    Asta în contextul în care:
  • 21% dintre români se confruntă cu lipsuri materiale severe și au dificultăți în asigurarea hranei zilnice;
  • 38% dintre șomerii tineri, 19,5% dintre vârstnici și 27% dintre copii nu își pot satisface nevoile alimentare de bază;
  • 40,4% dintre familiile cu trei sau mai mulți copii și 23,8% dintre familiile monoparentale trăiesc sub pragul sărăciei.
Cookies