O asociaţie cere Guvernului şi Parlamentului să găsească soluţii pentru românii cu credite în franci

de:
15 ian. 2015
1 Afișari
O asociaţie cere Guvernului şi Parlamentului să găsească soluţii pentru românii cu credite în franci

„În contextul evoluţiilor extrem de nefavorabile înregistrate astăzi pe piaţă valutară de francul elveţian (CHF), moneda în care sunt împrumutaţi la bănci sute de mii de români, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare va solicită să acţionaţi cu maximă urgenţă, potrivit competenţelor de care dispuneţi, pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de asociaţie prim-ministrului Victor Ponta, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Reprezentanţii AURSF fac referire la cele două iniţiative legislative privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei, aflate în dezbatere în Parlament de câteva luni, una dintre ele aparţinând unui grup de 131 de deputaţi şi senatori, scrie businessmagazin.ro.

„Având în vedere vacanţă parlamentară, considerăm că se impune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să plece de la propunerile legislative aflate în Parlament, care să fie apoi adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în cel mai scurt timp după reluarea activităţii parlamentare”, se spune în comunicat.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro.

Francul elveţian s-a apreciat cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record pe pieţele internaţionale, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, de 1,2 franci/euro, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Vezi şi: Românii cu credite în franci vor plăti rate mai mari cu câteva sute de lei după aprecierea de joi

Cookies