Încă o taxă locală la Bucureşti: taxa de divorţ la Starea Civilă

de:
13 ian. 2011
4 Afișari
Încă o taxă locală la Bucureşti: taxa de divorţ la Starea Civilă

În prezent, familiile care doresc să îşi încheie mariajul fără să mai treacă pe la Tribunal, ci doar pe la Serviciul de Stare Civilă din sector, nu plătesc taxa de desfacere a căsătoriei. Pentru a percepe taxă pe un astfel de serviciu, administraţia locală a Sectorului 1 trebuie să introducă un proiect de hotărâre de consiliu local care să fie aprobat de către consilieri. „În prezent, procedura de divorţ pe cale admnistrativă este gratuită în Sectorul 1, însă în perioada următoare Consiliul Local urmează să hotărască dacă se va percepe sau nu o taxă pentru desfacerea căsătoriei”, a informat miercuri Primăria Sectorului 1 fără a preciza cuantumul perceput fostelor familii.

Ofiţerul de stare civilă care înregistrează cererea soţilor le va acorda acestora un termen de 30 de zile pentru împăcare. La expirarea acestui termen, dacă decizia soţilor rămâne neschimbată, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează fiecăruia dintre foştii soţi, în termen de 15 zile, câte un exemplar original al certificatului de divorţ, fără a se face vreo menţiune despre culpa soţilor.

Deocamdată, pe raza Sectorului 1 nu au fost raportate divorţuri administrative, doar în Sectorul 4 fiind înregistrate două astfel de solicitări.

Posibilitatea ca divorţul să se pronunţe şi la Starea Civilă a fost introdusă, prin lege, la sfârşitul anului trecut pentru a decongestiona activitatea judecătorilor.

Cookies