ESENTIAL

O altă clădire monument istoric, demolată pentru a face loc Bulevardului Uranus pe Berzei-Buzeşti

Clădirea de la Haralambie Botescu 18 este pe traseul Berzei – Buzeşti, dar doar un sfert din ea afectează conturul străzii, explică Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” care adaugă faptul că „în Planul Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea 132/2013 se prevedea păstrarea a trei sferturi din clădire. Cu toate acestea, clădirea este demolată în totalitate”.

Clădirea de la Haralambie Botescu 18 este cunoscută drept Casa Maură şi a fost construită la începutul secolului al XIX-lea în stil neoromânesc. Sâmbătă seara, până la lăsarea întunericului, întreaga clădire se transformase deja în moloz, îndepărtat treptat cu excavatoare şi basculante.

Este o nouă demolare a Primăriei Municipiului Bucureşti în week-end, când instituţiile de control nu functionează, punctează Nicuşor Dan. „Am suspendat în instanţă autorizaţia de demolare pentru clădirea asta, ei au scos o autorizaţie cu acelaşi conţinut”, susţine ONG-istul. 

Într-o manieră similară, Primăria Municipiului Bucureşti a început şi demolarea Halei Matache. Astfel, pe când şcolile erau închise din cauza viscolului, la demolarea Halei Matache se lucra de zor, dar noaptea. Procesul de demolare a început într-o luni seară aproape de sfârşitul lunii martie 2013, pe întuneric la ora 22, iar marți noapte a fost mutat cu o macara întreg acoperișul clădirii. AICI VIDEO Demolarea Halei Matache: Acoperișul a fost luat pe sus cu macaraua. 

Deoarece lucrările au fost făcute pe ascuns, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan a acuzat Primăria Capitalei de mai multe nereguli şi a anunţat că face plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu. Nicuşor Dan: „Am dovada că Hala Matache a fost demolată ilegal”. 

La puţin timp, Asociaţia ProMatche, un ONG din care fac parte locuitori şi mesteşugari din zona Matache, cer Primăriei Capitalei măsuri compensatorii şi reparatorii pentru cei care au avut de suferit din cauza şantierului Diametralei Buzeşti – Berzei – Uranus. 

VEZI AICI Istoria Halei Matache în imagini. GALERIE FOTO

Prima etapă din BULEVARDUL URANUS are o lungime de 1,8 km şi este împărţită în şase tronsoane, dintre care cinci sunt finalizate: tronsonul I de la Piaţa Victoriei până la strada Occidentului, tronsonul II de la strada Occidentului până la Calea Griviţei, tronsonul IV de la Mircea Vulcanescu la Bulevardul Dinicu Golescu, continuat cu tronsonul V de la Bulevardul Dinicu Golescu până la Calea Plevnei, dar şi tronsonul VI de la Mircea Vulcănescu la Bulevardul Gării de Nord.

După prima etapă, urmează cea cuprinsă între Vasile Pârvan şi Piaţa George Coşbuc, care include şi un tunel pe sub Dealul Parlamentului, între Catedrala Neamului şi Casa Poporului, despre care Primarul Sorin Oprescu declara că va necesita mai multe avize și o lege specială pentru a putea fi pus în practică. În fine, ultima etapă a lucrării cuprinde segmentul cuprins între Piaţa George Coşbuc şi Gara Progresul.

Bulevardul Buzeşti-Berzei-Uranus este un bulevard cu câte 2 benzi pe sens şi bandă pentru biciclişti, cu trotuare cu o lăţime cuprinsă între 3 şi 5 metri şsi linie de tramvai pe zona medianăa, considerat unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră din Capitală din ultimii 20 de ani.

Principalele lucrări efectuate pe Bd. Uranus constau în modernizarea liniei de tramvai, a carosabilului şi trotuarelor, înlocuirea, protejarea şi modernizarea reţelei de canalizare şi a reţelelor alimentare cu apă, dar şi lucrări de realizare a iluminatului public.

Bulevardul Buzeşti-Berzei-Uranus, care va traversa, la final, Bucureştiul de la Nord la Sud reprezintă o alternativă pentru ruta bulevardelor Lascăr Catargiu – Magheru – Dimitrie Cantemir, dublată de Calea Victoriei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button