O adevărată premieră medicală s-a produs în București. Un bebeluș născut prematur la Spitalul Băneasa a fost salvat cu ajutorul unui tratament inovator cu celule stem

10 sept. 2021
23375 Afișari
O adevărată premieră medicală s-a produs în București. Un bebeluș născut prematur la Spitalul Băneasa a fost salvat cu ajutorul unui tratament inovator cu celule stem
O adevărată premieră medicală s-a produs în București. Un bebeluș născut prematur la Spitalul Băneasa a fost salvat cu ajutorul unui tratament inovator cu celule stem. Sursa foto: Unsplash

Medicii de la Spitalul Băneasa din Capitală au reușit o adevărată premieră națională - au salvat un bebeluș prematur cu ajutorul terapiei cu celule stem. Această terapie-minune ar putea reprezenta viitorul în cazul nou născuților apăruți prematur, mai ales că numărul acestora nu e mic - anual se nasc 15 milioane de astfel de copii la nivel global, dintre care 20.000 numai la noi în țară.

Copiii prematuri încep o luptă dificilă, pe viață și pe moarte chiar, încă din momenul în care apar pe lume. Plămânii acestora nu sunt pregătiți pentru a respira precum un făt normal, sistemul lor imunitar nu este destul de puternic, rinichii nu pot gestiona echilibriul nutrienților, sistemul digestiv se poate confrunta cu boli precum enterocolita, dar chiar și hemoragii, la nivelul creierului.

Unul dinre copiii ce s-au confruntat cu astfel de provocări este Ion, un băiețel născut prematur, și care a avut multe de furcă împeună gemena sa Teodora, potrivit Forbes.

Premieră națională în medicină. Un bebeluș prematur

Din fericire, aceștia au avut parte de toate tratamentele necesare la Spitalul Băneasa din Capitală, locul unde s-a înregistrat cu această ocazie și o terapie-premieră la noi în țară – este vorba despre un tratament cu celule stem care i-a oferit lui Ion o nouă șansă la viață.

La naștere, Ion a văzut primul lumina zilei – cu o greutate de 1,300 g și 39 de cm, Între timp, Teodora a fost mai puțin dezvoltată – cântărea 1,1 kg și avea 34 de centimetri. Din păcate, examenul medical de după naștere a scos la iveală mai multe probleme grave – tonusul acestora era slab, nu prezentau starea fizică normală pentru un nou-născut și sângele din corp prezenta o cantitate alarmant de mică de oxigen.

În timp ce starea fetei se îmbunătățea pe zi ce trece (totuși, este vorba despre un progres lent), starea lui Ion i-a alarmat pe medici, avea nevoie în permanență de suport pentru a respira iar acesta a primit în cele din urmă diagnosticul de bronhodisplazie pulmonară severă.

Șeful de secție de la Spitalul Băneasa a povestit problemele din primele luni de viață ale lui Ion

Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spitalul Băneasa, a povestit ce probleme de sănătate grave l-au încercat în primele luni de viață pe micuțul Ion.

„În situația băiețelului ne-am confruntat cu un sindrom de detresă respiratorie, hemoragie cerebrală gradul I, anemie, infecţie materno-fetală, icter, retinopatie de prematuritate, defect septal atrial, și a trebuit să ne luptăm, pe rând, și cu insuficienţă renală, insuficienţă hepatică cu sindrom de colestază, repetate hemoragii pulmonare și, în final, cu bronhodisplazie pulmonară formă severă care nu permitea desprinderea lui de pe sistemele de ventilaţie deopotrivă invazive sau non-invazive”, a adăugat doctorul Dana Zaciu.

Cum au ajuns medicii la acest tratament neobișnuit

Bebelușul a fost salvat în mare măsură de ambiția echipei medicale, care a încercat mai multe tratamente în primele luni de viață ale micuțului, însă răspunsul era mereu negativ, ba mai mult plămânii acestuia deveniseră extrem de fragili iar recuperarea erau mai mereu de prisos. Din fericire, părinții gemenilor s-au gândit de la naștere la toate posibilele complicații, astfel că au recoltat de la cei doi nou născuți celule stem prin intermediul Băncii de Celule Stem „Regina Maria”. Medicii au luat astfel o decizie surprinzătoare – terapia cu celule stem mezenchimale prevelate din cordon ombilical, o premieră absolută la noi în țară.

Magda Dugiulac, Doctor în Biologie și Manager al Laboratorului Băncii de Celule Stem „Regina Maria”, a declarat că medicina regenerativă, ce are la bază celulele stem, ar putea deveni medicina viitorului, cu un potențial extraordinar, mai ales în urma evoluției impresionante pe care a căpătat-o această ramură a medicinei în ultimii ani.

„Este cu adevărat remarcabilă evoluția acestui tip de medicină. Poate că în continuare pare de domeniul fantasticului, însă celulele stem au proprietatea de autoreînnoire şi potenţial de a se diferenţia în multiple tipuri celulare înalt specializate care îndeplinesc funcții specifice în organism.

Ele au această capacitate incredibilă de a migra și de a se localiza la nivelul țesutului lezat unde determină regenerarea prin stimularea activităților funcționale și proliferative ale celulelor stem rezidente. Celulele stem mezenchimale, tipul de celule stem pe care le-am folosit și noi în cazul băiețelului, creează un mediu regenerativ și influențează o varietate de linii celulare implicate în generarea răspunsului imun.”, a declarat Magda Dugiulac.

Cookies