Numirea lui Ilie Sârbu în funcţia de consilier la Curtea de Conturi e ILEGALĂ- surse

de:
16 sept. 2015
9 Afișari
Numirea lui Ilie Sârbu în funcţia de consilier la Curtea de Conturi e ILEGALĂ- surse

Conform unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, numirea lui Ilie Sarbu in functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi pentru un mandat de 9 ani. Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi (94/1992 republiata in Monitorul Oficial nr 238 din 3.04.2014), viitorii consilieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Art. 47, alineatul 2. „Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica”

Art. 49, alineatul 1. „Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori.”

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Senatului, Ilie Sarbu a absolvit Institutul Teologic din Sibiu in 1975 si diverse cursuri de marketing/management, unul inainte de 89, altul in 90 si un curs de finante banci in 1994, in Germania. Acestea nu pot fi considerate in studii superioare in economie, nici experienta ceruta de lege, si anume „vechime de minimum zece ani in specialitatea studiilor absolvite”. In ce priveste „pregatirea profesionala temeinca”, aceasta este o expresie suficient de vaga pentru a putea judeca daca Sarbu indeplineste aceasta conditie sau nu, insa nu aceasta este problema.

„Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime, Parlamentul l-a numit ilegal”, au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro.Potrivit acestora, conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite ar fi presupus ca Ilie Sarbu sa activeze in domeniul economic, or acesta a ocupat functia de ministru si functii politice dupa 2000 pana in prezent.

Cookies