Numele unui parc din Sectorul 2 va fi schimbat! Primarul cere „cu insistenţă” CGMB

30 dec. 2020
45 Afișari
Numele unui parc din Sectorul 2 va fi schimbat! Primarul cere

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că va cere "cu insistenţă" Consiliului General al Municipiului Bucureşti schimbarea denumirii Parcului "Fiodor Tolbuhin" şi propune lansarea unei dezbateri publice pe această temă.

„Regimul comunist a făcut tot ce a putut să şteargă cu buretele toate valorile anterioare şi le-a înlocuit cu simboluri PCR-iste. Recuperarea identităţii e un proces greu şi de durată. Chiar şi azi mai avem un astfel de exemplu în Sectorul 2. Parcul Fiodor Tolbuhin poartă numele unui general rus care nu s-a limitat la eliberarea României de fascism. Aceeaşi armată condusă de el a contribuit decisiv la instaurarea regimului comunist. Voi cere cu insistenţă Consiliului General să voteze schimbarea denumirii acestui parc. Avem nenumărate alte simboluri istorice valoroase pe care am putea să le promovăm. Istoria poporului român înseamnă mult mai mult decât era de tristă amintire din perioada comunistă. Trebuie să ne regăsim adevărata identitate şi astfel să mai închidem nişte răni rămase deschise de prea mult timp”, scrie edilul, pe Facebook.

Dezbatere publică pe această temă

 

El propune lansarea unei dezbateri publice pe această temă, oferind „exemple mult mai potrivite”, precum Parcul „Eftimie Predoleanu”, Parcul „Mircea Eliade” sau Parcul Mătăsari.

„Eftimie Predoleanu a fost unul dintre cei mai apreciaţi comercianţi de la începutul secolului trecut. Era renumit pentru etica sa de muncă şi pentru organizarea magazinului său. A fost cel care în 1928 a înfiinţat ‘Frontul Negustoresc Obor’. Atât el, cât şi cei din asociaţia sa, au fost persecutaţi în timpul regimului comunist şi după Revoluţie. De la arestarea sa din timpul manifestaţiilor de la piaţa Palatului în ’45 până la mutarea şi redenumirea monumentului istoric (Crucea Negustorilor) ridicat de ei în anul 1877 în Piaţa Obor. Eftimie Predoleanu e un simbol cultural pentru Sectorul 2, dar este mult prea puţin cunoscut”, precizează el.

Radu Mihaiu menţionează că Mircea Eliade a copilărit în zona Mătăsari, unde se afla casa bunicilor săi.

„Aici a mers la şcoală în clasele primare. Şi tot aici se află casa care l-a inspirat pentru nuvela ‘La Ţigănci’. În apropierea parcului a avut sediul şi editura Cugetarea, unde au fost publicate o parte din cărţile sale – ‘Maitreyi’ şi ‘Nuntă în cer’. Viaţa lui Mircea Eliade e strâns legată de zona respectivă şi puţini oameni mai ştiu acest lucru”, precizează Mihaiu.

Edilul mai arată că parcul ar putea avea şi denumirea Mătăsari, pentru că e localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit „un punct cultural important”, cu potenţial de creştere.

„Variante ar fi multe şi toate ar trebui să intre în dezbatere publică. Schimbarea numelui respectiv a mai fost de curând în discuţie, dar după ce ambasada rusă s-a împotrivit, demersul a eşuat. Eu nu pot lăsa lucrurile aşa. Cred că această decizie aparţine comunităţii şi atât”, conchide primarul Sectorului 2.

Cookies