Numărului de absolvenţi de BACALAUREAT s-a redus la jumătate în opt ani

de:
24 iul. 2016
1 Afișari
Numărului de absolvenţi de BACALAUREAT s-a redus la jumătate în opt ani

Deşi aparent populaţia României a scăzut din 1989 în prezent cu doar 15%, de fapt scăderea populaţiei şcolare este mult mai mare, pentru că cei 3 milioane de români plecaţi din ţară şi-au luat, în cea mai mare parte, copiii cu ei. Ca urmare, astăzi liceele şi universităţile rămân goale, notează Mediafax.

Reducerea la jumătate în opt ani a unei generaţii de absolvenţi este un şoc pentru sistemul universitar, dar pe de altă parte poate fi o şansă pentru creşterea calităţii.

Anul acesta, circa 88.000 de absolvenţi de liceu au reuşit să promoveze bacalaureatul din prima sesiune a examenului, numărul acestora fiind de 1,8 ori mai scăzut decât în urmă cu zece ani, potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei.

Pentru aceştia, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ superior de stat este de 62.000 de locuri finanţate de la buget, număr menţinut constant în ultimii 10 ani.

Astfel, concurenţa potenţială pentru un loc la buget într-o facultate de stat a scăzut de la un nivel-record de 2,8 candidaţi pe loc în 2008 la 1,4 candidaţi pe loc în 2016.

Cookies