ARHIVA B365

Numărul românilor cu restanţe la bănci a depăşit nivelul maxim al ultimilor trei ani

Banca centrală a publicat, în al şaselea raport lunar din acest an, atât datele aferente lunii iunie, cât şi pe cele pentru luna iulie. Măsura este una surprinzătoare, în condiţiile în care, până acum, BNR publica în raportul lunar doar datele aferente unei singure luni, scrie news.ro.

Raportul arată că, după creşterea puternică din iunie, numărul de restanţieri a scăzut în luna iulie la 745.443. În luna mai, numărul de restanţieri era de 739.513.

Un număr al restanţierilor la bănci şi IFN-uri atât de ridicat precum cel din iunie nu a mai fost înregistrat din ianuarie 2013, când 756.850 de persoane erau înregistrate cu rate neplătite la timp, potrivit seriilor de date publicate de Banca Naţională a României (BNR). Luna iunie a fost a şasea lună la rând în care numărul restanţierilor a crescut.

Valoarea sumelor restante a crescut în luna iunie la 11,66 miliarde lei (2,58 miliarde euro), nivel maxim al ultimilor doi ani, de la 11,53 miliarde lei în luna mai, dar a coborât în iulie la 11,02 miliarde lei, cea mai mică valoare din noiembrie 2014.

Din totalul sumelor restante, cele la creditele în euro au avut cea mai mare valoare în luna iulie, de 4,6 miliarde lei, urmate de restanţele la împrumuturile în lei (4,25 miliarde lei) şi la cele la creditele în franci elveţieni (2,11 miliarde lei).

Restanţele cele mai mari au o întârziere de peste 90 de zile, cu o valoare totală de 7,2 miliarde lei. Restanţe în valoare de 1,97 miliarde de lei sunt aferente unor credite aflate în fază de colectare.

În luna iulie, la Biroul de Credit au raportat informaţii 31 de bănci şi 26 de IFN-uri.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button