Numărul persoanelor care au fost depistate cu documente de călătorie false este în creștere, anunță Poliția de Frontieră, care transmite că în luna noiembrie a acestui an, doar pe aeroportul Otopeni, au fost descoperite 21 de persoane care încercau să treacă de controale cu documente false sau falsificate. În majoritatea cazurilor este vorba despre cetățeni din afara spațiului european, care aveau ca scop ajungerea în occident.
Poliția de Frontieră a descoperit pe aeroportul Otopeni nu mai puțin de 21 de persoane care foloseau documente și acte false doar în luna noiembrie a acestui an. Autoritățile avertizează că numărul este în creștere, și că acest fenomen nu este întâlnit doar pe aeroportul din nordul Bucureștiului.
Potrivit comunicatului transmis sâmbătă de Poliția de Frontieră, majoritatea documentelor false sunt identificate pe fluxurile de intrare în țară dar și în zonele de tranzit din marile aeroporturi, mai ales la Punctul de Trecere a Frontierei la Aeroportul Henri-Coandă Otopeni.
„Astfel, de la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care: opt permise de şedere false ori falsificate; patru permise de conducere false ori falsificate; trei cărţi de identitate false ori falsificate; patru vize false ori falsificate şi altele, pe care, diferite persoane intenţionau să le folosească pentru a trece ilegal frontiera de stat.”, se arată în comunicat.
De asemenea, majoritatea persoanelor care s-au legitimat cu documente false provin din state terțe, aflate în afara Uniunii Europene, care au nevoie de viză pentru a-și continua călătoria. Potrivit comunicatului, cele mai comune state întâlnite în acest sens sunt Maroc, Georgia, Siria, Togo, Pakistan, China etc., iar persoanele doreau să ajungă în cele mai multe cazuri în state din occident cu documente false care atestau o altă cetățenie decât cea pe care o aveau de fapt persoanele.
Poliția de Frontieră a transmis că folosește aparatură și dispozitive performante, menite să combată frauda documentară, unul dintre cele mai utilizate fiind comparatorul video-spectral, care analizează datele documentului în mai multe moduri esențiale – cu lumină albă, ultravioletă, infraroșu dar și cu filtre de culoare.
„Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO – bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativă a documentelor”, se mai arată în comunicat.
Cetățenii din state din afara spațiului european încearcă uneori să folosească și metoda „dublu check-in”.
„Astfel, după ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viză, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din U.E., unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni. O modalitate, practicată atât la punctele de trecere a frontierei aeriene, cât şi la cele terestre, este cea a transportului, în bagaje sau pe corp, a unor documente autentice eliberate de autorităţi ale statelor UE pe care să le predea şi fie folosite de cetăţeni terţi, prin metoda substituirii”, au explicat autoritățile.
CITEȘTE ȘI