200.000 de familii din Capitală nu şi-au plătit întreţinerea de trei luni

de:
21 ian. 2011
0 Afișari
200.000 de familii din Capitală nu şi-au plătit întreţinerea de trei luni

Potrivit datelor transmise de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), la solicitarea B365.ro, aproximativ o treime din  numărul total al clienţilor furnizorului local de energie termică din Capitală înregistrează restanţe mai mari de trei luni la plata utilităţilor. Asta în condiţiile în care, la nivelul municipiului Bucureşti, beneficiază de serviciile RADET în jur de 570.000 de familii.

În situaţia actuală, fiecare din cele 192.000 de apartamente care au datorii la RADET trebuie să mai plătească, pe lângă factura curentă la căldură, încă aproximativ 400 de lei, în medie, pentru restanţe.

„Este într-adevăr o problemă. Dar situaţia se va înrăutăţi şi mai mult astfel că, până la sfârşitul sezonului rece, suma restantă s-ar putea chiar să se dubleze ţinând cont de faptul că, iarna, facturile la întreţinere sunt de trei-patru ori mai mari decât vara”, a comentat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR).

Conform estimărilor FAPR, factura la întreţinere pe luna decembrie, pentru un apartament de două camere, la două persoane, ar putea ajunge la 350 de lei dacă acesta nu este contorizat individual şi nu dispune de centrală termică individuală sau de bloc. În aceleaşi condiţii, pentru o garsonieră în care locuieşte o singură persoană, preţul ar putea fi de 200 de lei. Pentru apartamentele de patru camere şi patru persoane, factura urcă până la 600 de lei. Costurile aferente lunii decembrie urmează să fie afişate de asociaţiile de proprietari la sfârşitul lui ianuarie 2011.

În Capitală, preţul unei gigacalorii este de 124 de lei, restul până la 300 de lei fiind subvenţionat de Primăria Generală. Valoarea totală a subvenţiilor suportate de municipalitate se ridică la circa 9 milioane de euro pe lună.

Cookies