Numărul cazurilor de violenţă în familie s-a triplat în 2010, în Bucureşti

de:
12 apr. 2011
0 Afișari
Numărul cazurilor de violenţă în familie s-a triplat în 2010, în Bucureşti

În 2010, numărul bucureştenilor care au căzut pradă furiei altor membri ai familiei s-a triplat, ajungând până la 499 de cazuri. În Capitală şi ameninţările şi abandonurile s-au triplat faţă de 2009, ajungând, în 2010, la 146 de cazuri şi, respectiv 257.  Însă, având în vedere faptul că românii nu prea obişnuiesc să denunţe la poliţie astfel de acţiuni, probabil că numărul violenţelor în familie este mult mai mare.

Potrivit asociaţiei No Abuse, românii şi-au rezolvat problemele prin violenţă, astfel că, la nivelul întregii ţări, numărul total al infracţiunilor intrafamiliale a ajuns la aproape 12.100 de cazuri, în 2010, de la 8.912 reclamaţii raportate în 2009. În ciuda creşterii, în linie, a violenţelor, există şi două segmente în care cifrele au scăzut: numărul omorurilor înfăptuite de ceilalţi membri ai familiei, la nivel naţional, a scăzut de la 114, în 2009, la 6 în 2010, dar şi tentativele de omor s-au diminuat în 2010, până la 5 cazuri, de la 63 în 2009. În schimb, s-a dublat numărul loviturilor cauzatoare de moarte, până la 41 de cazuri. Totodată, în 2010, 26 de minore au avut raporturi sexuale cu membri ai familiei, faţă de cele 17, care au denunţat asemenea abuzuri în 2009.

”În spaţiul balcanic violenţa este la ea acasă, este înregimentată în inconştientul nostru colectiv, în proverbele noastre, care se axează pe violenţă ca un fenomen normal”, a explicat, marţi, Silviu Ioniţă, psiholog şi coordonator de proiecte de la Asociaţia No Abuse.

Ioniţă susţine că românii nu vor să le ajute pe victimele violenţelor în familie, rămânând indiferenţi, chiar şi atunci când scandalul este de mare amploare.

Cristina Pocora, preşedintele Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, susţine că, din cauza actualei legi privind combaterea violenţei în familie, autorităţile nu pot asigura o protecţie reală victimei. ”Poliţia, în momentul de faţă, chiar nu are pârghii, nu poate intra în casă, să scoată victima din ghearele agresorului, nu poate să intervină prea mult. Victimele depun o plângere la poliţie, dar aceasta rămâne undeva în aer şi nu se întâmplă nimic. Vrem să facem o lege care să aibă aplicabilitate reală în viaţa de zi cu zi”, a declarat Pocora.

Asociaţia No Abuse i-a reunit marţi pe politicieni, jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi actori pentru a participa la dezbaterea ”Efectele violenţei domestice asupra copiilor”. Printre invitaţi s-au mai numărat şi Sandra Pralong, Consilier pe probleme de gen şi societate civilă la Naţiunile Unite, şi actriţele Dorotheea Petre, Ioana Flora şi Ada Condeescu.

Dezbaterea a pornit de la scurtmetrajul Angry Man, regizat de norvegiana Anita Killi, care are ca temă violenţa în familie. Filmul a primit peste 20 de distincţii, printre care se numără şi cea primită de la UNICEF.

Până acum, elevii de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” şi cei de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazu” au participat la proiectul pilot Pro Dialog, iniţiat de No Abuse, prin intermediul căruia tinerii au aflat care sunt formele de violenţă domestică, cum pot recunoaşte o persoană violentă, cum pot evita astfel de comportamente, dar şi la cine pot apela în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice. Silviu Ioniţă a precizat că asociaţia vrea să extindă acest proiect în rândul tinerilor pentru a-i provoca la o dezbatere cu privire la violenţa în familie.

Cookies